swiatcienia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Windows/SDL/DriectX/OpenGL czy jakieś inne. Które z tych bibliotek radzicie używać do grafiki 2D a które do 3D?? Które są proste, a które wydajne(nie biorą dużo pamięci). Z tego co wyczytałem DirectX jest szybszy od OpenGL, a SDL rysuje pixel po pixelu. Czy to prawda?? Bardzo proszę o opis dlaczego tak uwarzcie. Proszę o ocenę od 1 do 10 z: 1.Prostota używania 2.Wydajność 3.Zgodność z użytkownikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja bym żadnego z nich nie użył, tylko jakiegoś frameworka wyższego poziomu. Do grafiki 2D zamiast SDL raczej darmowego Haaf's Game Engine: http://hge.relishgames.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 ok a co do 3D? i mam jeszcze pytanie jakie biblioteki dodać żeby wszystko mi działało: 1.I/O 2.Dźwięk 3.Klawiatura/Mysz I jeszcze 1 pytanie działa to pod Code::Blocks?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 HGE jest od wszystkiego co podałeś. A co do grafiki 3D, to nie wiem, ponieważ tutaj konkurencja jest ogromna. Czy w Code::Blocks to pójdzie? Pewnie tak, tylko będziesz musiał odpowiednio wszystko podlinkować. Inna sprawa, że w amatorskim tworzeniu gry w ogóle bym się nie brał za C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 ok, jak ktoś zna jakąś bibliotekę do 3D jakąś dobrą to proszę o podanie, przyda mi się na potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 jedyna biblioteka 3D jaka przychodzi mi w tej chwili na myśl to OpenGL. a do pisania swojej gierki 2D użyłem SDL - polecam, o ile chce ci się dużo babrać w kodzie. no i co jak co, ale najprostsze rozwiązanie to to nie jest :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi