Driger Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Mam pewien problem .. Zrobilem sterowanie ze jezeli mam wcisniety lewy przycisk myszy postac sie przesuwa w miejsce kursora a jak puscimy to sie zatrzymuje , w trakcie nastepuje zmiana sprita na sprite animowany tylko ze jak puszcze to postac staje a ta animacja dalej trwa . Jak zrobic ze gdy puszcze przycisk muszy i postac wogole nie porusza sie po osi y i x to nastepuje zmiana sprita z animowanego na "stojacy w miejscu" . jbc: if direction <90 then { sprite_index=sprite1 image_speed=0.3 } Mam urzyty ten sprite poniewarz chce zeby do odpowiedniego kierunku byl odpowiedni rysunek . Postac idzie, sprite1 , Postac idzie pod katem (prawo-gora) zmiana na sprite2 , postac zatrzymuje sie , lecz wczesniej idac pod tym katem bohater przybiera postac sprita3 .. Prosilbym o pomoc w tym bo próbuje i mi nie wychodzi .. z gory dzieki pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 if speed=0 sprite_index=SpriteWMiejscu albo na direction=0 :P Zawsze mozna sie tym ratowac. #edit Albo image_speed=0 bez zmiany sprite :P PS. Jesli chcesz zrobic zeby byl jakis sprite na prawo,gora musisz zrobic cos w stylu: if direction=45 (na ukos w prawo gora, 90 - gora, 0 - prawo) sprite_index=JakisSprite :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi