M@ti002 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 witam. mam problem otoz chce w swej grze zrobic ze matka obcych ucieka od hero. jak to zrobic? probowalem z +180 stopni ale mi sie nie udalo. z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Pokombinuj z if distance_to_object(obiekt) = ileś tam { Tu jakaś akcja. } :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 W objekcie matki obcych: STEP if distance_to_object(hero) <= 35 { speed=4; move_bounce_all(true); } else { speed=0; move_bounce_all(false); } nie wiem może się przyda (tyle że w matce musisz mieć mniejszego speed'a niż gracz, bo ona mu zawsze ucieknie :P EDIT: A jeśli chcesz bliżej lub dalej to sobie w kodzie distance_to_object zmień to 35. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Ale czy ta jej ucieczka jest zawsze taka sama i zwzse w tym samym momencie(jak cut-scenka)? Czy ona ma uciekać "na bieżąco". Bo jeśli chodzi o ten pierwszy przypadek to po prostu daj jej żeby zmieniła sprita na ten obrócony i żeby biegła w tym i w tym kierunku.... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 ludzie! chodzi o to ze jej kierunek to kierunek przeciwny (+ 180 stopni) do tego jakby szla do hero! http://img146.imageshack.us/my.php?image=dadsadsadazp1.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 ludzie! chodzi o to ze jej kierunek to kierunek przeciwny (+ 180 stopni) do tego jakby szla do hero! http://img146.imageshack.us/my.php?image=dadsadsadazp1.png zmień speeda, na np. -5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 5 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 dzieki wszystkim. zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi