Kretek Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 mam pytanie , jak zrobic takie cos : gdy zajdzie kolizja danych obiektow zeby np tracili po 20 pkt zycia tylko ze co 2-3 sekundy . Probowalem ale wychodzilo mi tylko takiie cos ze hp mi gwaltonie "opada" .. chodzi mi o takie cos jak w rpg , rtsach , ze ciosy oddawane sa poprostu co jakies 2 sekundy i po kazdym ciosie przeciwnik traci te 20 zycia A i od razu drugi problem zeby niezakkladac niepotrzebnie tematow Jak zrobic zasieg strzaly , pocisku ? .. np ze leci iles tam oddleglosci poczym znika , a nie ze leci leci az do samego konca ekranu :D Mysle ze ktos zrozumial moje dukanie xD z gory dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
murdalow Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 ten zasięg to tak: w create strzały dajesz sobie alarm i czas a w alarmie dajesz kod: instance_destroy() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @lowrider: albo kod: if distance_to_object(hero)=[ilosc pixeli] {instance_destroy()} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 Oba obiekty mają podobny kod: create: cios_delay=2*room_speed // cios co 2 sekundy cios=cios_delay end step: cios-=1 if(cios<0)cios=0 collision (z przeciwnikiem): if(cios<=0) { other.hp-=10 // opcjonalnie inna wartość, zależnie jak mocny ma być cios cios=cios_delay } Proste, nie? :P Pozdrawiam :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kretek Opublikowano 3 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 @lowrider: albo kod: if distance_to_object(hero)=[ilosc pixeli] {instance_destroy()} a to jak ? zrobilem tak : if distance_to_object(mag)=10 {instance_destroy()} I dalej nic xd leci i leeci ;p Z poczatku myslalem ze do zlego eventu wkladam , i zrobilem raz w create , raz w destroy itp ;d .. Wiesz moze czego to u mnie nie funkcjonuje ? :P "collision (z przeciwnikiem): if(cios<=0) { other.hp-=10 // opcjonalnie inna wartość, zależnie jak mocny ma być cios cios=cios_delay }" .. tu cos sie nie zgadza ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMoEX Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 a to jak ? zrobilem tak : if distance_to_object(mag)=10 {instance_destroy()} I dalej nic xd leci i leeci ;p Z poczatku myslalem ze do zlego eventu wkladam , i zrobilem raz w create , raz w destroy itp ;d .. Wiesz moze czego to u mnie nie funkcjonuje ? :P to powinno być w step :] EDIT: ah sry nie zrozumiałem :cry: EDIT proszę o przebaczenie i usunięcie posta :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 3 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2007 if(distance_to_object(mag)>10)instance_destroy() :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 @PsichiX: a moze raczej: if distance to object(mag)>10 { instance_destroy; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 Ups, coś mi sie tematy pomyliły xD Prosze o usunięcie posta, z góry dzięki ;) :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 To już lepiej tak zrobić :] if distance to object(mag)>=10 { instance_destroy; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 To już lepiej tak zrobić :] if distance to object(mag)>=10 { instance_destroy; } Nie, bo tak: if( distance_to_object( mag ) >= 10 { instance_destroy(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 5 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2007 liczenie deystansu nieclo malo efektywne w kazdej jednej kuli, 1 "10" to mimo wszystko troche malo jak na ten dystans. Mimo wszystko jabym to zrobil na alarmach albo uzaleznik od x czy y... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi