Moldis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Mianowicie nie pisałem już w gml'u od ponad roku, ostatnio zacząłem i nie mogę sobie przypomnieć jaka jest funkcja na losowanie od do ;/ np: losuj od 1 do 2 p.s szukałem w artykułach, faq, pomocy, na tym forum i nic ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 random(), nie ma od, samo do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 zmienna = random( 3 ) //wartosc zmienna bedzie sie randomowal od 0 do 2 Pozdrawiam, Maxpayn :chris: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 ale ja potrzebuje od! i juz! ^^ bo potrzebuje losować od 1 do np 3 a nie od 0... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 x= round( random( 1) ) + 1 Teraz będzie losował od 1 do 2 :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 x= round( random( 1) ) + 1 Teraz będzie losował od 1 do 2 :) Nie będzie losował od 1 do 2 poprawnie wygląda tak: zmienna = round( random( 2 ) ) + 1; teraz będzie losował od 1 do 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Sorrka mały babol bo za szybko piszę. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 A mi sie wydaje ze powinno być jednak "x= round( random( 1) ) + 1" bo jeśli wylosuje 0 to doda 1 i będzie jeden a jak wylosuje 1 to doda 1 i będzie 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Okej teraz już mi się wszystko poknociło. Masz racje dobrze mówiłem na początek. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Ok, Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Dobrze zrobiłem: Jak dasz np. zmienna = round( random( 1 ) ) to nigdy ci nie wyjdzie 1 bo to losuje do 1 i ma do losowania tylko jedną liczbę 0 a tak jak ja napisałem będzie dobrze zmienna = round( random( 2 ) ) + 1 i teraz jak wylosuje 0 to wyjdzie 1 jak 1 to wyjdzie 2 ale nigdy nie wyjdzie 3. Nie gadajcie takich głupot jak sami nie wiecie jak ta funkcja działa. Pozdrawiam, Maxpayn :chris: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Maxpayne jak nie wierzysz że mój sposób jest poprawny to zobacz sobie w GM. Ja sprawdzałem i jest wszystko w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moldis Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 no to juz nie wiem jak to ma być ^^ trochę mi sie poplątało... @edit wiec mailem racje xD chiii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 A no sprawdziłem i twój działa dobrze zwracam honor. A taka moje mała pomyłka. Każdy może się pomylić. I tak jest noc więc nie myślę w 100% dobrze xD Pozdrawiam, Maxpayn :chris: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi