karus99 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Mój kolejny problem związany jest z operatoram #include <iostream> #include <string> #include <conio.h> int main() { std::string wysokosc_kredytu, ilosc_miesiecy, wysokosc_zarobku, oprocentowanie; std::cout << "Podaj wysokość kredytu: "; std::cin >> wysokosc_kredytu; std::cout << "Podaj okres kredytu (Od 12 miesięcy do 360 miesięcy): "; std::cin >> ilosc_miesiecy; std::cout << "Podaj oprocentowanie: "; std::cin >> oprocentowanie; std::cout << "Podaj wysokość zarobku: "; std::cin >> wysokosc_zarobku; float rata = ((wysokosc_kredytu * (oprocentowanie/100)) + wysokosc_kredytu) / ilosc_miesiecy; std::cout << "A więc chcesz wziąść kredyt o wartości " << wysokosc_kredytu << " zł przy oprocentowaniu " << oprocentowanie << " % na okres " << ilosc_miesiecy << " miesięcy przy zarobkach " << wysokosc_zarobku << " zł. Wysokość raty miesięcznej to " << rata << " zł.\n\n"; std::cout << "Naciśnij Enter aby wyjść z programu"; getch(); } Używam Code::Blocks i przy kompilowaniu wyskakuje taki błąd --------------------------------------------------------- no match for 'operator/' in 'oprocentowanie / 100' --------------------------------------------------------- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 ja używam devc++,i wbrem pozorom mi wystarczy,mam code::blocks ale jakoś mnie nie przekonuje. Lookne na ten twój kod #include <iostream> #include <string> #include <conio.h> int main() { int wysokosc_kredytu; std::cout << "Podaj wysokość kredytu: "; std::cin >> wysokosc_kredytu; int ilosc_miesiecy; std::cout << "Podaj okres kredytu (Od 12 miesięcy do 360 miesięcy): "; std::cin >> ilosc_miesiecy; int oprocentowanie; std::cout << "Podaj oprocentowanie: "; std::cin >> oprocentowanie; int wysokosc_zarobku; std::cout << "Podaj wysokość zarobku: "; std::cin >> wysokosc_zarobku; float rata = ((wysokosc_kredytu * (oprocentowanie/100)) + wysokosc_kredytu) / ilosc_miesiecy; std::cout << "A więc chcesz wziąść kredyt o wartości " << wysokosc_kredytu << " zł przy oprocentowaniu " << oprocentowanie << " % na okres " << ilosc_miesiecy << " miesięcy przy zarobkach " << wysokosc_zarobku << " zł. Wysokość raty miesięcznej to " << rata << " zł.\n\n"; std::cout << "Naciśnij Enter aby wyjść z programu"; getch(); } troche przebudowalem,i działa. Ten ilosc_miesiecy mozna by na ifach zrobić by mozna bylo tylko dac od 12-360 miesiecy,ale narazie nie mam czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karus99 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 Wszystko działa idealnie. Proxx jesteś moim idolem :lol:. A co do ilości miesięcy to wiem jak to zrobić. Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi