M@ti002 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 witam ponownie. mam kolejny problem. robie gre bus driver i nie wiem jak zrobic: 1. poruszanie sie autobusu w przod i tyl 2. skrecanie autobusu 3. przyspieszanie i zwalnianie autobusu aha mam w razie czego 2 sprity - obracanie w lewo oraz w prawo PS uzywalem juz opcji szukaj i nie pomoglo... :blink: z gory thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 <_< 1 i 3. if( keyboard_check( vk_up ) ) { speed += .1; friction = 0; } else if( keyboard_check( vk_down ) ) { speed -= .1; friction = 0; } else friction = .2; 2. if( keyboard_check( vk_right ) ) direction -= 5; else if( keyboard_check( vk_left ) ) direction += 5; Problemy były poruszane na forum, nie umiesz tylko szukać. Pozdrawiam, mroow. :cat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 tiaa ale jak dac zeby sie jeszcze obracal przy skrecie? i zeby byly ograniczenia predkosci (np. do przodu max 10 a do tylu max 2)? @down: to podaj adres tego przykladu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mag_Ognia Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Za skręcanie jest odpowiedzialny direction Według mnie powinieneś zastosować przykład Tymona i bez gadania wypróbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 image_angle = direction; Tiaa. speed = min( 10, max( speed, 2 ) ); Tiaaaa. Pozdrawiam, mroow. :cat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 err... image_angle to do zarejestrowanej wersji a ja nie mam <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 23 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 To już Twój problem. Możesz zrobić sprita dla każdego stopnia i image_index = direction; można też jakiegoś podzielnika użyć. Pozdrawiam, mroow. :cat: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi