Syliush Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Jeśli graliście w mario to mi powiedźcie jak zrobić że gdy naskoczysz na przeciwnika z góry i na niego spadniesz (na góre) to żeby się zabił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyberdog Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Były dwa takie tematy. :D :) :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Jeśli graliście w mario to mi powiedźcie jak zrobić że gdy naskoczysz na przeciwnika z góry i na niego spadniesz (na góre) to żeby się zabił. Sprawdzenie kolizji, sprawdzenie prędkości vertical (lub czegoś innego, co wskazywałoby że on na niego naskoczył a nie wleciał w niego), śmierć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 26 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2007 Możesz zrobić tak: w kolizji: if ( gravity ) >= 0.2 { //zabijasz przeciwnika } else { //hero ginie } Ale to nie jest najlepszy sposób. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 to po diabła dajesz nienajlepszy sposób... wlasciwie jakiś denny ten sposób -.-. //EVENT COLLISION w obiekcie "przeszkadzajce" if (other.y<y) if (vspeed>0) { //zabicie } Ew. Mozesz do (other.y<y) dopisać wysokosc sprite'a bohatera zeby bylo dokladniej czyli np gdy bohater jest 16x16 a orgin masz na srodku to (other.y+8<y) Mam nadzieje że zrozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grela Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 place_meeting( x, y + 1, mario ) - zabija przeciwnika place_meeting( x + 1, y, mario ) || place_meeting( x - 1, y, mario ) - zabija mario xD To jest Tymona jak mi pomógł.;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi