M@ti002 Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 witam ponownie (już 3 raz :jezor: ) tym razem chodzi o strzelanie, a mianowicie strzelanie jak w pierwszych częściach gta. jak zrobić to strzelanie? zrobiłem już sprite hero i dałem żeby sie obracał jak w gta (100 frames'ów :D ) chodzi o to, że on ma strzelać w dokładnie w tym kierunku, w którym jest obrócony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki77 Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Daj w Create pocisku: direction=hero.direction; speed=5; Create bohatera: direction=0; speed=0; Przycisk strzału: instance_create(x,y,pocisk); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 18 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Zmiennych typu direction czy speed nie trzeba definiować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 hmm... coś mi to nie działa. :blink: jak nacisnę klawisz to pocisk sie pojawia jakby w lewym górnym rogu sprita bohatera i się nie porusza. co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 siemka ja chcesz zeby leciał pocisk od srodka bohatera to jak masz zmiane sprita po srodku masz rozne opcje i tam kliknij center (ale zanim to zrrobisz daj ADVENCED MODE):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 19 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 siemka ja chcesz zeby leciał pocisk od srodka bohatera to jak masz zmiane sprita po srodku masz rozne opcje i tam kliknij center (ale zanim to zrrobisz daj ADVENCED MODE):) Czyli mówiąc prościej zmieniasz mu originy. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2007 wielkie dzięki mimek! Działa! do miki77: ten kod z pociskiem nie ma być w create tylko w step tak na przyszłość gdybyś tego potrzebował. Zamykam ten temat, bo juz wszystko wiem jeszcze raz dzieki aha jeszcze jedno... nie zamknąłem jeszcze tematu, bo mam jeszcze pytanie: co zrobić, żeby pocisk nie skręcał jak bohater tzn. bohater obraca się w lewo to pocisk tez skręca w lewo jakby go hero podkręcił czy coś... :P dobra już wiem. zwracam honor miki77. wystarczyło dać w create pocisku direction = player.direction a w step speed = szybkość. teraz juz na serio zamykam temat.\ dzięki wielkie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi