Raptile Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Czy w Notepad++ można skomplikowac teksty programu tak jak w Borland C++ ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Nie. Notepad to taki "ulepszony notatnik" w którym możemy otwierać pliki kodu źródłowego języków programowania takich jak C++ na przykład. Ale nie jest to kompilator :) . EDIT: Trochę źle przeczytałem twój post, i teraz już nie wiem sam co napisałem :/ (oraz o co Ci chodzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Nie. Notepad to taki "ulepszony notatnik" w którym możemy otwierać pliki kodu źródłowego języków programowania takich jak C++ na przykład. Ale nie jest to kompilator :) . EDIT: Trochę źle przeczytałem twój post, i teraz już nie wiem sam co napisałem :/ (oraz o co Ci chodzi). O to właśnie co napisałeś :) ok dzięki za odp. Znasz może jakiś komplikator ale żeby niezajmował dużo miejsca na dysku bo mam juz tylko 400 mb wolnego miejsca.... Że jak będę sciągał z neta to żeby instalka miała do 50 mb (max 75 mb). @EDIT: ok dzieki ze taki mily jestes :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Obecnie pracuję w Microsoft Visual C++ 2005 Express, po zainstalowaniu zajmuje mi na dysku 674 MB :/ . Ale to jest całe środowisko programistyczne, sam kompilator raczej ważyłby mniej, ale nie wiem czy się zmieści w 75 MB. Poszukam i dam znać :) . EDIT: Nie wiem jak będzie po instalacji, ale możesz spróbować poniżej wymienionego programu. (instalka chyba ok 13MB, mogę się mylić). P.S. Nie 'komplikator" tylko kompilator :P . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasterz Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Ściągnij sobie Dev-C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Code::Blocks rocks! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Jeżeli chodzi o kompilator, to MinGW, bo Code::Blocks i Dev-C++ to środowiska xd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 http://www.codeblocks.org/ Dev-C++ to już stary złom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 http://www.codeblocks.org/ Dev-C++ to już stary złom. Dlaczego złom ? :) Mi się wydaje, że do "czystego" C++ jest nawet ok (chociaż wole projektować aplikacje pod Windows w środowisku typu Visual Studio, ponieważ nie zamierzam mordować się z WinAPI :P). Chodzi Ci o to, że teraz aplikacje pisze się pod platformę .NET, a stary Dev C++ nam tego nie oferuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Przecie Code::Blocks nie używa .NET tylko wxWidgets O_O . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Przecie Code::Blocks nie używa .NET tylko wxWidgets O_O . Nikt nie mówi, że Code::Blocks używa .NET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Chodzi mi o to, że Ranmus podał link do Code::Blocks i napisał, że Dev to stary złom, a ty jego posta podsumowałeś, że Dev to złom, bo nie ma .NET, tak jakby Code::Blocks miał .NET ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Chodzi Ci o to, że teraz aplikacje pisze się pod platformę .NET, a stary Dev C++ nam tego nie oferuje ?Nie, chodzi o to, że DEV-C++, to złom i tyle. Czy ja niewyraźnie napisałem? DEV-C++ już od dawna nie był aktualizowany (projekt chyba umarł), edytor nie posiada kluczowych właściwości współczesnego edytora do programowania, itd. Natomiast Code::Blocks, to projekt całkowicie otwarty, idący z duchem czasu, obsługujący multum darmowych kompilatorów, w tym Mingw stosowany w Dev'ie, obsługuje paczki Dev'a, edytor jest bardzo dobry, posiada możliwości zawijania kodu, autouzupełniania itd. Krótko mówiąc, Dev-C++ to nierozwijany złom i nie opłaca się go używać, skoro w Code::Blocks masz to samo plus znaaaacznie więcej. To tak jakbyś polecał Game Maker 4 w obliczu śiódmej już części. Po prostu wymaż sobie z pamięci, że istnieje coś takiego jak Dev-C++. Nikt nie mówi, że Code::Blocks używa .NET.No sorry, ale pała z logiki. Nie napisałeś tego jawnie, ale sam to stwierdziłeś w poprzednim poście. Wiem, lubię się czepiać, ale po prostu nie sprawdziłeś w ogóle środowiska o jakim pisałem, a się udzielasz. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 mam to code::block ale nic z nego niekapuje... :( a moglby mi ktos podac link z borland c++ ale jakis dobry link bo ja sciagalem juz z kilku i pobieralo mi zamiast 50kb/s to 6kb/s.... widocznie z tego samego linka bylo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 http://borland.pl/ Lub też, do samej kompilacji możesz używać mingw/gcc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 mam to code::block ale nic z nego niekapuje... :( a moglby mi ktos podac link z borland c++ ale jakis dobry link bo ja sciagalem juz z kilku i pobieralo mi zamiast 50kb/s to 6kb/s.... widocznie z tego samego linka bylo... Nic z niego nie kapujesz ? Czyli ? Opisz swój problem to Ci pomożemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Najnowsze wydanie Borland C++, czyli Turbo C++: http://torrent.borland.com/turbocpp_en.exe Żeby je odpalić musisz wgrać trochę śmieci: http://torrent.borland.com/prereqs_en.zip Żeby zainstalować, musisz zdobyć darmowy klucz rejestracyjny. Zrobisz to tu: http://trial.borland.com/survey.aspx?sid=622 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Najnowsze wydanie Borland C++, czyli Turbo C++: http://torrent.borland.com/turbocpp_en.exe Żeby je odpalić musisz wgrać trochę śmieci: http://torrent.borland.com/prereqs_en.zip Żeby zainstalować, musisz zdobyć darmowy klucz rejestracyjny. Zrobisz to tu: http://trial.borland.com/survey.aspx?sid=622 ok thx. sciagnolem sobie to z emule i wszystko mialem na wstepie :) a jesli chodzi o code::bloks to niekapuje o co chodzi na samym poczatku.. bo to tak: klikam na CREATE NEW PROJECT i potem sa jakies ikonki do wyboru i niewiem ktora trzeba wybrac... @EDIT: ok thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Console application bądź też C/C++ source w zakładce Files :P albo wybierasz po prostu Empty file, zapisujesz jako *.cpp i kompilujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 moze mi ktos powiedziec o co chodzi z: gotoxy() ??? bo np robie sobie takie cos ale to mi niedziala. jaki blad robie? #include <stdio.h> #include <conio.h> main() { printf( "1 + 2 * 3 "); textbackground(1) <---to i to nizej mi niedzialaja. textcolor(4) int x, y; <---- a o co to i to nizej (gotoxy()) powinno zrobic? { gotoxy(6,5); } return 0; } chyba bede musial isc do jakiegos informatyka bo nic z tego niekapuje... :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ale ty nie rozumiesz kodu który piszesz. Przeczytaj jakiś kurs C++ i tam poznasz działanie tych funkcji. I nie idź do żadnego informatyka, tylko kup sobie książkę "Symfonia C++". Tam znajdziesz wszystko, co początkujący powinien wiedzieć. :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Nie działa, bo nie dałeś średników na końcu textbackground(1) i textcolor(4) :) . A gotoxy() to przesuwa kursor w konsoli do dowolnej pozycji. int x,y to deklaracja tymczasowych zmiennych x i y, żebyś mógł operować nimi w tym gotoxy(). Nie znam C++, a jednak wiem czego nie wiesz i co zrobiłeś źle O_O . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Ja polecam książkę "Od hack kodera do global hackera" apff xP Co wy tu jakieś C propagujecie, macie sobie pożądny, mało ważący GM i dobrze... Proste aplikacje można w nim robić xD No, jeden ludź jeszcze używa świetnego, oryginalnego, licencjowonago Microsoft®© Visual Studio 2005... I robi na platformę Windows® i wspomaga ją tym samym :D I chwała mu za to na wieki :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 no ja mam juz ksiazke ale w jezyku C: C podstawy: w 1 weekend i tamm w sumie jest top napisane... tylko ze ja to troche pozmienialem :) ok thx troche jeszcze nad tym popracuje. thx & cya. ide pracowac :) @EDIT: posluchajcie. robie takie cos: #include <stdio.h> #include <conio.h> int main() { int X; clrscr(); for(X=0; X<=10; X++); int main() { textbackground(X); textcolor(X+1); cprintf("kolor: "); cprintf("%d", X); } getch(); return 0; } wywala mi blad: Call to undefined function 'textbackground' in function main() i tak jeszcze przy text color i cprintf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Nie zdefiniowałeś funkcji...? xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Dołącz nagłówek z tymi funkcjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LittleFish Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Notepada++ w sumie nie warto ściągać. Polecam gVima. A do kompilowania - Visual Studio 2k5 pro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dołącz nagłówek z tymi funkcjami. yyy czyli: int textbackground() { ... int textcolor() { ... int cprintf() { ... } } } tak?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 yyy czyli: int textbackground() { ... int textcolor() { ... int cprintf() { ... } } } tak?? Nie. Przeczytaj jakikolwiek kurs, a nie instrukcję obsługi kompilatora. #include <etc.h> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptile Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 #include <etc.h> ten kod jakos niezabardzo dziala. a z kad moge miec taka instrukce? i mam jeszcze pytanko. czy moze mi ktos podac jakas nazwe aplikacji pogladowej w c++ ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi