Jecht Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Jak zrobić rozpędzanie się wozu, i tak że jak puszcze gaz to prędkość powoli spada aż do zera? Przyglądałem się przykładowi Pietera "ślady opon" i tam jest ok, tylko jak to przeniosłem do swojego projektu to tylko rozpędzanie jest dobrze. Jak puszcze gaz to prędkość od razu jest zero. Pieter tam wykorzystał min(cośtam) a ja nie wiem o co w tym chodzi. Jest jakiś inny sposób? Ewentualnie osoba która to wyjaśni. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Może weź to zamieść, bo Pieter nie ma już tego w uploaderze... Edit: Dobra-ja też to mam na dysku xD min po prostu zwraca minimalną wartość wybraną spośród wymienionych w nawiasie zmiennych. Jeżeli zmienna maxspeed przerośnie speed+0.6, to wtedy maxspeed zostanie zwrócone i na niego zostanie ustalone speed... Nie wiem, co Ci może nie działać. Sprawdź, czy ustaliłeś friction...a najlepiej daj efekt swojej pracy. Po prostu nie wiem, co naknociłeś w przykładzie Pietera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Hmmm image_angle = direction if keyboard_check(vk_up) { if speed < 15 speed += 2 } if keyboard_check_released(vk_up) { friction = 0.2 } if keyboard_check(vk_down) { if speed < -15 speed += -2 } if keyboard_check_released(vk_down) { friction = 0.2 } if keyboard_check(vk_left) { direction += 3 } if keyboard_check(vk_left) { direction += -3 } pisalem to szybko mzoe nie dzialaac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Nie działa zakręcanie :) Ale już sobie poradzę wielkie THX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adster Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 image_angle = direction if keyboard_check(vk_up) { friction=0 if speed < 15 speed += 2 } if keyboard_check_released(vk_up) { friction = 0.2 } if keyboard_check(vk_down) { if speed < -15 speed += -2 } if keyboard_check_released(vk_down) { friction = 0.2 } if keyboard_check(vk_left) { direction += 3 } if keyboard_check(vk_left) { direction += -3 } Zapomniałeś o friction=0. Bez tego tylko pierwsze przyspieszenie (do momentu pierwszego puszczenia klawisza up) będzie poprawne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jecht Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Faktycznie, dzięki Adster za poprawkę, a ja w jego imieniu przeproszę za ten wybryk. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi