123el Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 mam w mojej grze problem z ciosem, a mianowicie nie mam pojęcia czemu nie działa mi skrypcik taki o: if x>other.x && other.sprite_index=spr_atakpow1 and x>other.x && other.image_index=1 or x>other.x && other.image_index=2 or x>other.x && other.image_index=3 Po prostu chcę aby wróg tracił po kolizji z 1, 2 i 3 a nie 0 obrazkiem...jeżeli było coś podobnego to sory... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 czy przypadkiem nie dajesz za duzo and ?? czasami tez mam podobne problemy ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 image_index nie przyjmuje tylko za wartość liczby całkowite. :P Użyj round. No i sam warunek prosi się o uporządkowanie. EDIT iid = round( other.image_index ); if( x > other.x && other.sprite_index = spr_atakpow1 && ( iid = 1 || iid = 2 || iid = 3 ) ) I przeczytaj sobie jakiś porządny artykuł o logice w matematyce, naprawdę się to przydaje. ;) EDIT 2 Albo tak: if( x > other.x && other.sprite_index = spr_atakpow1 && ( other.image_index > 1 && other.image_index < 3 ) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
123el Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 DZIĘKI!!!!!!! Za szybko podziękowałem, teraz i tak nawet 0 image'em moge zabijać gości... Dobra, po drobnych usprawnieniach jednak działa, jeszcze raz Ci dziękuję TYMON! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi