Issen Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Więc niech ktoś mi powie czy jest taka możliwość aby w GM użyć w cholerę polskich znaków. ŁŚĆŻŹÓĘĄ Testowałem dużo czcionek z polskimi znakami ale gm nie wyświetla literek z ogonkami :(. Więc tak: draw_text(0,0,keyboard_string); Używam właśnie tej zmiennej. Jeśli chodzi o rodzaj czcionki to dajcie ją w uploader. Z góry THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Stwórz nowego fonta i ustaw w nim zakres znaków od 0 do 255. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 W create roomu: draw_set_font( font_add( "Arial", 12, false, false, 0, 255 ) ); o! :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 W create roomu:draw_set_font( font_add( "Arial", 12, false, false, 0, 255 ) ); o! :P A nie prościej dodać wpierw tego fonta a potem za każdym razem podawać nazwę czcionki? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 @Issen: Zapomniałeś o Ń... :P @Up: zależy czy dasz to w Game Start i nie bedziesz później zmieniał czcionek czy nie xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 @UP: ale gdyby zmienił w trakcie gry to musiałby znowu zmienić, a czcionek narobiłoby się od groma. Najlepiej zrobić tak jak powiedział Grandpa lub w creacie dać: polska_czcionka = draw_set_font( font_add( "Arial", 12, false, false, 0, 255 ) ); A potem w drawie draw_set_font(polska_czcionka); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Dzięki! Zaraz to sprawdzę ;P Z góry przepraszam literkę Ń. Nie wiem co we mnie wstąpiło że o niej zapomniałem to się więcej nie powtórzy ;P. Dzięki wielkie. Myślałem że to będzie trudniejsze. Dziwne że nie znalazłem tego na forum. Wydawać by się mogło że ktoś mógł mieć twen problem wcześniej :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Hmmm... Bo nie miał...?? :P @Matthew: Właśnie tak mówiłem: Że jeżeli nie będzie zmieniać w trakcie gry czcionki, to może napisać tak. xP A polska_czcionka powinna być globalna, bo inaczej później jaja wyjdą :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Wy to zawsze przewidujecie te najgorsze z możliwych przypadki. I tak, jestem tak głupi że wykonam ten kod n razy. Gdzie n liczba naturalna dla ścisłości - bo zaraz czepicie się że n może być liczbą niewymierną. Po za tym skoro jesteśmy tacy dokładni. Matthew. Napisałeś dokładnie to samo co ja i zrobiłeś ten sam "błąd". Dlaczego? Tłumaczyć mi se ne chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Nom... A ja chyba widzę, Tymciu, że Ty cierpisz na jakiś kryzys egzystencjalny albo załamanie twórcze. Bo jak tu inaczej wytłumaczyć te Twoje ostatnie uwagi, bunty, skargi ? Nie tylko Ciebie besztamy Tymciu, nie tylko - besztamy wszystkich po równo xD Tylko że Ty akurat najmniej na to zasługujesz... Doceniamy Cię i Twoją pracę oraz wkład w rozwój GmClanu, lecz czasem zapominamy, że wkraczasz w trudny okres kryzysu wieku młodzieńczo-średniego i zapominamy się... Jeżeli potrafiłbyś nam wybaczyć to spróbuj to uczynić, a nie zamiast tego odwracasz się od nas i odchodzisz. Niektórzy nie potrafią w porę docenić czyichś starań i ciężkiej pracy, póki ktoś nie zrezygnuje. :3 Tacy są ludzie... Ja tam bym Cię docenił (jeżeli Ci to nie przeszkadza, bo niektórzy w Twoim etapie rozwoju uparcie odpychają wszelką pozytywną krytykę :P), ale rozumiesz: wtedy posądzili by mnie o spoufalanie się z modami i podlizywanie się xP A taki raczej nie jestem xD Chociaż na razie serdecznie Cię przeprosiłem i mam nadzieję, że to na razie wystarczy :D A co będzie poźniej to zobaczymy, tylko nie odchodź, bo nie wiesz jak wielkiego bólu nam uświadczysz i jak dotkliwą stratę uczynisz... :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Powiem tyle. Ty akurat w ogóle nie miałeś wpływu na moją decyzję. :3 Dla mnie reszta to żaden argument. I koniec tematu. EDIT Bo w końcu jestem młody i głupi, do tego porywczy i niereformowalny - od co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 29 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Uff, oczyściłeś moje sumienie i zbawiłeś mą duszę - dzięki Ci ! Już myślałem, że mi nigdy nie wybaczysz ;] Chociaż szkoda, że moje argumenty do Ciebie nie trafiają... ;/ Jak napisałeś: tacy są młodzi: głupi, porywczy i niereformowalni :] A skoro tutaj koniec tematu, i tu, to close plax ;3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 30 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Dzięki za off top :(. spyro i Tymon - zróbcie jakąś ustawkę. Bijcie się w klatce w rękawicach z pobitym szkłem, a nie w moim temacie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi