ravh Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Witam, Chciałbym po prostu aby program pokazywał mi ile wynosi np.sin np. 45 stopni. Moja próba: #include <iostream> #include <conio.h> #include <math.h> void main() { double sin(double alfa); double fX; fX = sin(45); std::cout << fX << std::endl; getch(); } Wyświetla mi wynik: 0,850904 a przecież jak wszyscy wiemy sin 45 wynosi 0,707 A więc o co chodzi, gdzie jest błąd? EDIT: Sory, wynik jest po prostu w radianach. PYTANIE: Czy możliwe jest aby wynik był w stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 15 Marca 2007 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Błąd tkwi w tym, że sin przyjmuje za argument kąt liczony w radianach a nie stopniach. Tutaj masz przykład ze stopniami: http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cmath/sin.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 sin( x/180*pi )? o_o gdzie x to kłąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ravh Opublikowano 15 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 Prawidłowa odpowiedz: fX = sin(45*PI/180); Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi