rryk Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 robie gierkę platformówkę /strzelaninkę i mam problem bo chce zrobić wiecie ścianę aby grac nie mógł wyjść poza ekran jak to zrobić może wystarczy tylko przekształcić podłogę move_contact_solid(270,4) PLS help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Jeśli chcesz zrobić aby nie mógł wyjść za ekran to w step wklej taki kodzik x = max( min( x, room_width), 0 ); y = max( min( y, room_height), 0 ); a jeśli chcesz zebt nie przelecial przez podloge to wpisz przy kolizji z podloga move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 Pozdro :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 On raczej wiedział, jak zrobić to z podłogą, prosił tylko o ścianę xD A nie da się po prostu zrobić ściany i dać jej solid ?? :P Ja bym tak zrobił, aha i jeszcze chcę cię przestrzec przed używaniem tych klocków typu "wrap when moving outside" itp. bo to zwykły szajs i prawie wogle nic nie daje xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 ok ale to dziala tylko na lewa strone mapki na prawa juz nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 No to zamień później min z max, może zadziała xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 dalej nic nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 spróbuj tak: x = max( min( x, room_width-32), 0 ); y = max( min( y, room_height-32), 0 ); *Gdzie 32 to podaj swoj wymiar sprite'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 7 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 ale ja mam animacje wstawioną EDIT: działa ale czemu odstęp od końca mapy wynosi ok 1cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 To powinien zadziałać taki kod, ale jak testowałem, go to nie działał (nie wiem dlaczego): x = max( min( x, room_width-sprite_get_width(self)), 0 ); y = max( min( y, room_height-sprite_get_height(self)), 0 ); Może u ciebie zadziala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 tak myślałem ze zadziała tylko na jedną strone mapki. a może zwyczajnie if (x>room_width) x=room_width; if (x<0) x=0; nie bedzie działać tak dokładnie ale zawsze ci zabroni wyleść za room Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 W step: if x > room_width OR x < 0 { x=xprevious; } if y > room_height OR y < 0 { y=yprevious; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 7 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2007 Ciekawe Marmot tylko że xprevious (tak samo z yprevious) nie działa jak powinno :/. Zawsze wskazuje identyczną wartosć jak x se sprawdz na debugu nawet na 1fps jak ustawisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 To dziwne, ja używałem tej funkcji bardzo długi czas i zawsze działała jak powinna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 Z tego co wiem, te zmienne dzialaja ale tylko w end czy tam begin step. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 8 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2007 A nie prościej: if x > room_width { x=room_width-1; } if x < 0 { x=1 } if y > room_height { y=room_height-1; } if y < 0 { y=1 } albo: if x > room_width or x < 0 { speed = 0; } if y > room_height or y < 0 { speed = 0; } A nie się bawić w jakieś previous o wątpliwej skuteczności xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi