Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Po obruceniu w dana strone bohater po nacisnieciu klawisza np:"q" robi dana czynnosc odtwarza animacje tej czynnosci i gdy sie animacja skonczy to on przestaje... :P chyba wiecie oco mi chodzi szukalem tego typu tematow ale nie znalazlem mi odpowiadajacego :( prosze o szybka odpowiedz pozdrawiam: Misieq :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Chodzi ci o to, że jak się trzyma klawisz "q" to coś robi, czy jak odtwarza animację...? W tym pierwszym wypadku trza użyć funkcji keyboard_check_direct(<kod na klawisz "q">) a pozniej sprite_index = <animacja> jeśli animacja jest w spricie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 No dobra ale ja chce zeby jak jest obrocony w np > strone to on odtwarza animacje w ta > strone a jak < to w ta < itd rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Aha. To daj takie coś w stepie, że if direction = 180 (strona <-) then sprite_idex = ... I if direction = 0 (storna ->) then sprite_index = ... I już. x] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 w strony mam wpisac nazwe spritow?? EDIT i jeszcze jedno jak mam zrobic ze po nacisnieciu q on robi ta animacje :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 w strony mam wpisac nazwe spritow?? Lol, nic masz tam nie wpisywać. Przecież po warunku może być tylko akcja do wykonania, a nie jakaś dodatkowa wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Ok ale co mam zrobic zeby ponacisnieciu q byla ta animacja mam zrobic event "press q" i tam wkleic ten kod????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Uoj to nie jestem pewien, czy jest taki kod na klawisz klawiatury... ale spróbuj tego: keyobard_string = "q" ... Może podziała ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Uhuhuhu nie dziala ale bohater ladnie poszalal :P jak chodzilem to on uzywal animacji tej ktorej miala byc na przycisku "q":P kurde ;/ EDIT: Mam cos takiego w stepie bohatera i dalej nie dziala :( if keyboard_check(vk_numpad7) if direction = 180 then sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo if direction = 0 then sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo if direction = 360 then sprite_index = spr_uzycietoporka_dol if direction = 90 then sprite_index = spr_uzycietoporka_gora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Uoj to nie jestem pewien, czy jest taki kod na klawisz klawiatury... ale spróbuj tego: keyobard_string = "q" ... Może podziała ;/ if (keyboard_check_pressed(ord('Q')) { sprite_index=(animacja); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 dalem ten kod i wyskakuje blad: FATAL ERROR in action number 1 of Step Event for obj_bohater: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: if keyboard_check_pressed(ord('Q')) { at position 37: symbol ) expected wydaje mi sie ze ten nawias tam nie potrzebny :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 dalem ten kod i wyskakuje blad: wydaje mi sie ze ten nawias tam nie potrzebny :P Właśnie jednego ) brakuje. Czy chodziło ci o taki efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Tak tylko zeby sie objekt obracal i byl ten efekt jak obiekt jest obrucony > to animacja jest w > strone rozumiesz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 przy nacisnieciu klawisza q if sprite_index = spr_gora { sprite_index = (ta anmiacja w gore) } else if sprite_index = spr_dol { sprite_index = (ta anmiacja w dol) } //idt. xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 przy nacisnieciu klawisza q if sprite_index = spr_gora { //czynnośc ktora ma sie wykonać } Co to w ogóle jest Q_q? Misieq: https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=106 - Sprawdź to, w tym przykładzie masz właśnie takie chodzenie + walka a' la tibia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 polaczylem to z tamtym i jakos wyszlo tylko ze musze miec strzalke nacisnieta :P teraz kod wyglada tak: if (keyboard_check(ord('Q'))) { if direction = 180 then sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo if direction = 0 then sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo if direction = 360 then sprite_index = spr_uzycietoporka_dol if direction = 90 then sprite_index = spr_uzycietoporka_gora } EDIT: Misieq: https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=106 - Sprawdź to, w tym przykładzie masz właśnie takie chodzenie + walka a' la tibia ja mam chodzenie zrobione... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 to pierdzielnij ten kod w step i nie bedziesz musial trzymac strzalki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 mam go w stepie moze przez to ze moj caly step wyglada tak : if (keyboard_check(ord('Q'))) { if direction = 180 then sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo if direction = 0 then sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo if direction = 360 then sprite_index = spr_uzycietoporka_dol if direction = 90 then sprite_index = spr_uzycietoporka_gora } switch (keyboard_key) { case vk_up: if entered { yy -= 10; entered = false; sprite_index=spr_up; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_down: if entered { yy += 10; entered = false; sprite_index=spr_down; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_left: if entered { xx -= 10; entered = false; sprite_index=spr_left; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_right: if entered { xx += 10; entered = false; sprite_index=spr_right; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; } if place_free(xx,yy) { if mp_linear_step(xx,yy,4,false) { entered = true; if (!keyboard_check(vk_up) && !keyboard_check(vk_down) && !keyboard_check(vk_left) && !keyboard_check(vk_right)) { image_single=0; image_speed=0; } } } else { xx = x; yy = y; } to moze byc przez to????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 W pisz tak: if (keyboard_check(ord('Q'))) { if sprite_index = spr_left then sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo if sprite_index = spr_rihgt then sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo if sprite_index = spr_down then sprite_index = spr_uzycietoporka_dol if sprite_index = spr_up sprite_index = spr_uzycietoporka_gora } else switch (keyboard_key) { case vk_up: if entered { yy -= 10; entered = false; sprite_index=spr_up; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_down: if entered { yy += 10; entered = false; sprite_index=spr_down; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_left: if entered { xx -= 10; entered = false; sprite_index=spr_left; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_right: if entered { xx += 10; entered = false; sprite_index=spr_right; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; } if place_free(xx,yy) { if mp_linear_step(xx,yy,4,false) { entered = true; if (!keyboard_check(vk_up) && !keyboard_check(vk_down) && !keyboard_check(vk_left) && !keyboard_check(vk_right)) { image_single=0; image_speed=0; } } } else { xx = x; yy = y; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rryk Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 ja to bym wykorzystał właściwości alarmów i po prostu zmierzył czas po jakim ma przestać i ustawił żeby po tym czasie wrócił do poprzedniego sprite. Ale nie jestem pewien czy o to ci chodziło i to nie jest profesjonalny sposób spróbuj sposobem maxpayne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 3 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 A moze tak if (keyboard_check(ord('Q'))) { if sprite_index = spr_left then sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo if sprite_index = spr_rihgt then sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo if sprite_index = spr_down then sprite_index = spr_uzycietoporka_dol if sprite_index = spr_up sprite_index = spr_uzycietoporka_gora } else if (keyboard_check_released(ord('Q'))) { if sprite_index = spr_uzycietoporka_lewo then sprite_index = spr_left if sprite_index = spr_uzycietoporka_prawo then sprite_index = spr_right if sprite_index = spr_uzycietoporka_dol then sprite_index = spr_down if sprite_index = spr_uzycietoporka_gora sprite_index = spr_up } else switch (keyboard_key) { case vk_up: if entered { yy -= 10; entered = false; sprite_index=spr_up; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_down: if entered { yy += 10; entered = false; sprite_index=spr_down; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_left: if entered { xx -= 10; entered = false; sprite_index=spr_left; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; case vk_right: if entered { xx += 10; entered = false; sprite_index=spr_right; image_single=-1; image_speed=0.3; } break; } if place_free(xx,yy) { if mp_linear_step(xx,yy,4,false) { entered = true; if (!keyboard_check(vk_up) && !keyboard_check(vk_down) && !keyboard_check(vk_left) && !keyboard_check(vk_right)) { image_single=0; image_speed=0; } } } else { xx = x; yy = y; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieq Opublikowano 3 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2007 Dziala ale trzeba trzymac strzalke :( wiecie trzeba trzymac strzalke w bok i on dopiero ta czynnosc wykona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi