Kshysiek Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Witam, posiadam DOSową wersję Pascala i dużo obecnych, nowych komend tam nie działa. Chciałem się zapytać JAK NAZYWA SIĘ NAJNOWSZA ODSŁONA FREE PASCALA? Tzn. Która wersja?? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Free Pascal? 2.0.4 :P freepascal.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kshysiek Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Dzieki wielkie. Z powodu braku osób przygotowujących i testujących wydania, 2.0.4 jest dostępna tylko na pewną liczbę platform i nie we wszystkich rodzajach pakietów. Jeżeli chcesz to zmienić i czujesz się na siłach przygotować oraz przetestować przyszłe wydania, skontaktuj się z nami poprzez listy dyskusyjne. No ... nic z pobierania :/ @DOWN : Lol, 40 lat życia? xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spyro Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 A poch ci free pascal jakiś ... ?? to już jie wystarcza wam oryginalny standardowy i uniwerslany Turbo Pascal ??!! xP Ściągnij se gdzieś z neta wersję 7.0+ i masz najlepsze co możesz dostać. Ja od zawsze na tym pracowałem (40 lat życia !) i jestem zadowolony x] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Jeśli chodzi o programowanie obiektowe we Free Pascalu, to możesz użyć Lazarusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kshysiek Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Ok, ściągnełem Turbo Pascala 7.0 (ważył 330 Kb) Mam nadzieję, że jest o wiele lepszy od tego co teraz mam ;] zamykam temat xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 27 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Otworzę temat tylko po to, żeby ci powiedzieć, że przejście z Free Pascala na Turbo Pascala to jak przejście z Windows XP na Windows 1.0. Turbo Pascal jest przestarzały, tylko na DOS i na dodatek musisz go spatchować. Ściągnij sobie normalnego Free Pascala + Lazarus i masz porządny zestaw do pisania w Pascal. Free Pascal ma taką przewagę, że zrobisz w nim więcej rzeczy niż w Turbo Pascal. Jeżeli Cię interesuje wyświetlanie grafiki, to w TP możesz skorzystać jedynie z Graph lub pobawić się w assembler, a w FP masz wbudowaną obsługę OpenGL i DirectX, też jest Graph i Assembler oczywiście, ale możesz też dociągnąć z neta świetną IMHO bibliotekę WinGraph. Free Pascal 2.0.4 dla Windows ściągniesz stąd (w 5 sekund znalazłem nie licząc ładowania się stron): ftp://ftp.freepascal.org/pub/fpc/dist/i38....i386-win32.exe Lazarus to IDE do Free Pascala imitujące Delphi. Jest ono bardzo dobre i ułatwi ci ono trochę pracę w Free Pascal. Ściągniesz je stąd: http://downloads.sourceforge.net/lazarus/L...mp;big_mirror=1 Pisząc w Free Pascal, musisz pamiętać, że skompilowany program będzie zajmował bardzo dużo miejsca. Żeby zmniejszyć rozmiar pliku stosuje się taki trick: - Ściągasz kompresor plików exe - http://upx.sourceforge.net/ . Ja pomniejszam nim pliki wykonywalne zajmujące 250kB do 70kB. Możesz też skorzystać z smartlinking, ale nie będę ci mieszać w głowie, znajdź sobie w internecie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kshysiek Opublikowano 27 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2007 Wow, dzieki wielkie, tez wlasnie zobaczylem, iz TP jest jeszcze gorszy od tego co mialem wczesniej (FP), dzieki naprawde za linka. Gdyby były punkty reputacji, bądź moduł POMÓGŁ, napewno byś coś ode mnie dostal xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi