sanuke Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Jestem nowicjuszem i zrobilem narazie tylko to ze chodzi ..... mam pytanie jak zrobic w Game Maker 6.1 1. Że zatrzymuje sie na scianie danego przedmiotu np wallu...... 2. Jak zrobić ze nasz bohater zbiera jakis przedmiot i dodaje za to mu sie jakis score .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 daj scianie w create taki kod: solid=1 a graczowi podczas kolizji z sciana: speed=0 pkt a pkt to daj podczas kolizji graczowi z diamętem taki kod: score+=1 a diamętowi podczas kolizji z graczem kod: instance_destroy() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Collision ze ścianą: speed=0 Kolizja z przedmiotem do złapania: score += 1; with (other) { instance_destroy(); } EDIT: Shylios mnie wyprzedził :) A jeszcze coś: Sanuke, skorzystaj z Wyroczni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syliush Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 http://www.gmclan.org/up1864_3_Przyk_ad_ni...a_na__cian.html Ściągnij sobie ten przykład zrobiony w klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanuke Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Dzieki Syliusz lecz jeszcze mam takie pytanie jak zrobic caly skrypt chodzenia do brzodu gdyz ja posluguje sie efektem jumpu... tzn y+5 , y-5 itp itd więc jak będzie wyglądał skrypt : zatrzymania się na ścianie , przeszkodzie . { speed=0 } ? Jak bedzie wygladac ten skrypt w calości, wiem gdzie to dopisac lecz nie wiem jak skonstrulowac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 np. jak chcesz isc w lewo to piszesz speed = 2; direction = 180; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sanuke Opublikowano 22 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 Sory ze tak zasmiecam te forum ale czy moglbym najlepiej dostac link do jakiegos dobrego przykladu ... Bo ja sam z glownej strony GMCLANU w dzialach przyklady zrobilem juz snieg i ruchome platformy punkty i wiele wiecej;) Więc czy mógłbym dostać oto taki sam przykład z zatrzymaniem mojej postaci na scianie lub jakims obiekcie. Byłbym wdzięczny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielus Opublikowano 22 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2007 zajrzyj do podanego przez Syliusza przykładu. Wejdź w tym przykładzie do obiktu_bohaterta i do kolizji ze scianą. Jest tam klocek w ktorym zamiast warości -1 wstaw 1 A to moj przykład: LINK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi