nowicjusz Opublikowano 3 Października 2004 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2004 NO wiec tak potrzebuje zeby byla losowa liczzba z przedzialu np.1 - 10 Jak wpisze a=random(10) to a bedzie np. 4.67 no wiec dlaczego losuje mi liczby z drugim miejscem po przecinku???jak to wylaczyc roliblem a = round(random(10)) ale malo mi to daje :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 3 Października 2004 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2004 Mało tzn?! Mów konkretniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowicjusz Opublikowano 3 Października 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2004 no np jak jest a=round(random(6)) to w rzeczywistoscci losuje np. 4.564,5.14,4.9 i wychodzi caly czas 5 nie mozna zropbic by normalnie losowalo pomieedzy 0-6 np zeby wypadaly:1,2,3,4,5,6?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 3 Października 2004 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 3 Października 2004 a=round(random(6))+1; albo a=floor(random(6)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 4 Października 2004 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2004 Rozumiem o co chodzi, ale myślałem że round i floor inaczej działają, ale chyba się myliłem, więc zrób tak: zmienna_chwilowa=random(6)+1 // żeby było od 1 do 6 druga_zmienna_chwilowa=zmienna_chwilowa-round(zmienna_chwilowa) // obliczamy liczbe po przecinku a=zmienna_chwilowa-druga_zmienna_chwilowa KONIEC Spróbuj to, nie wiem czy działa bo nie sprawdzałem, ale powinno :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi