Marmot Opublikowano 8 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2007 Witam. Bardzo pilnie potrzebuję schemat blokowy jakiegoś najprostszego algorytmu do sortowania elementów tablicy. Potrzebne mi to na sprawdzian z informatyki, a jak szukałem czegoś, to znajdowałem tylko kod C++a, którego kompletnie nie znam :) . Oczywiście, nie musi być schemat blokowy, może być nawet słowne wyjaśnienie co po kolei się dzieje, bylebym mógł ułożyć z tego schemat blokowy :) . Liczę na waszą pomoc :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Daj mi ten kod C++ to ja spróbuję coś wykombinować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 O ile się nie mylę, większość języków posiada funkcję do sortowania, więc algorytm wyglądałby tak: start | V stwórz tablice [..] | V sortuj (sort(tablica)) | V end Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 oja uslyszalbym to pytanie jakies 2 lata temu? Mysle ze bym ci umial odpowiedziec,a teraz to juz tylko zabawa i kobiety w glowie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Nie mów że nie znasz :) #include<iostream> int main() { int size = 4; int array[size]; array[0] = 1; array[1] = 533; array[2] = 0; array[3] = 42; array[4] = 4; bool sort = 0; //0 - najmniejsze na gorze, 1 - najwieksze na gorze. int temp; for( int n = 1; n <= size; n++ ) { if( ( ( array[n-1] < array[n] ) && sort ) || ( ( array[n-1] > array[n] ) && !sort ) ) { temp = array[n-1]; array[n-1] = array[n]; array[n] = temp; n = 1; } } for( int n = 0; n <= size; n++ ) { std::cout << array[n] << std::endl; } system("PAUSE"); } Ew. do porawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Dobra, dobra. Teoretycznie mógłbym to już przełożyć na blokowy schemat, gdybym wiedział o co chodzi z tą c++ową pętlą for i z tym IF o co chodzi ;p . Ja o C++ mam zerowe pojęcie, a w pascalu FOR wygląda zupełnie inaczej :/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 for( start; warunek; krok; ) { reszta kodu; } Najpierw robię element start, później sprawdzam warunek, jeśli true to wykonuję krok i resztę kodu, później znowu sprawdzam warunek i jeśli true to wykonuje krok i resztę kodu - itd. itd. jeśli z warunku wychodzi false to wtedy break :) Można w sumie ją zapisać tak: start; while( warunek ) { krok; reszta kodu; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 for przyjmuje 3 argumenty. Pierwszy to zmienną tworzona w pętli mająca określoną wartość. Drugi to ustalenie tak jakby do kiedy ma się wykonywać czyli w tym przypadku aż będzie większe lub równe size. I ostatni argument, to określenie jakim sposobem czyli tutaj inkrementacja :). edit: // :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 @Tymon: wiem na czym polega for, ale nie rozumiałem poprostu tego ostatniego z dwoma plusami, dopiero teraz sobie to skojarzyłem z GM ;p . Czyli to będzie wyglądać tak?: START \/ Podaj rozmiar tablicy (size) Podaj wartości do tablicy (array[size]) \/ sort:=false temp:=0 \/ for n:=1 to size -> if array[n-1] < array[n] & sort OR array[n-1] > array[n] AND NOT sort -> temp:=array[n-1] -> array[n-1]:=array[n] -> array[n]:=temp -> n:=1 \/ Wyświetl tablicę \/ STOP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 n++? xD przeciez tzn to samo co w GM n+=1 xD Co ty nigdy nie pisałeś skryptów dla map w call of Duty xD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Wiem co to znaczy n++, tylko nie rozumiałem składni tego for, takie skomplikowane to xD . A skryptów do CoD nie pisałem ^^ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 9 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 W sumie sort mógłbyś wywalić: START \/ Podaj rozmiar tablicy (size) Podaj wartości do tablicy (array[size]) \/ temp:=0 \/ for n:=1 to size -> if array[n-1] > array[n] -> temp:=array[n-1] -> array[n-1]:=array[n] -> array[n]:=temp -> n:=1 \/ Wyświetl tablicę \/ STOP :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2007 Ok, dzięki za pomoc :) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi