Cekol Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zacząłem z nudów robić skrypt składający z obrazka animację(animacje które są na jednym rysunku) Skrypt dzieli obrazek na klatki animacji. Problem mam w tym jak stwóżyć obrazek z danych obrazków :P oto skrypt(może on wogule nie działać bo go nie testowłem xD): /* Konfiguracja*/ Sprite = sTerr; //Sprit terenu SpriteWidth=10 // -- SpriteHeigh=10 // || SpriteFlames=5 /* Start*/ PicSurface = surface_create( SpriteWidth, SpriteHeigh ); //Surface klatki obrazka for (i=0; i<=SpriteFlames; i+=1) { surface_set_target( PicSurface ); /* Rysujemy klatke obrazka*/ draw_sprite_part_ext( Sprite, 0, SpriteWidth*i, 0, SpriteWidth*i+SpriteWidth, SpriteHeigh, 0, 0, 1, 1, -1, 1 ); surface_reset_target(); /* Tworzymy sprita z surface*/ SpriteNewFlame[i] = sprite_create_from_surface( PicSurface, 0, 0, SpriteWidth, SpriteHeigh, 1, 1, 1, 1, 0, 0 ); //i teraz tutaj opwinna być akcja złożenia klatek "SpriteNewFlame[i]" w jeden rysunek lecz niewiem jak to zrobić } Proszę o pomoc i zrozumienie tematu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Mam inny pomysł, daj mi 10min =3 EDIT Finisz. // argument0 - Sprit albo plik ktory przechowuje animacje // argument1 - Ilosc klatek animacji // argument2 - precise // argument3 - transparent // argument4 - smooth // argument5 - xorig // argument6 - yorig // return - ID stworzonego sprita albo false w przypadku niepowodzenia //Tymczasowe var _spriteScript, _spriteOut, _surface; //Ladujemy sprita if( is_real( argument[0] ) ) //Z innego sprita { if( sprite_exists( argument[0] ) ) _spriteScript = argument[0]; else return false; //false gdy nie istnieje } else //Z pliku { if( file_exists( argument[0] ) ) _spriteScript = sprite_add( argument[0], 1, false, false, false, false, 0, 0 ); else return false; //false gdy nie istnieje } //Tymczasowe surface _surface = surface_create( sprite_get_width( _spriteScript ), sprite_get_height( _spriteScript ) ); //Przerzucamy sprita do surface - bo nie mozna zaladowac go automatycznie do surface >_<! surface_set_target( _surface ); draw_clear( c_fuchsia ); draw_sprite( _spriteScript, 0, 0, 0 ); surface_reset_target(); //Kasujemy tymczasowego sprita sprite_delete( _spriteScript ); //Ladujemy nowego sprita i jego pierwsza klatke _spriteOut = sprite_create_from_surface( _surface, 0, 0, surface_get_width( _surface ) div argument[1], surface_get_height( _surface ), argument[2], argument[3], argument[4], true, argument[5], argument[6] ); //Ladujemy pozostale klatki for( n = 1; n < argument[1]; n += 1 ) sprite_add_from_surface( _spriteOut, _surface, n * ( surface_get_width( _surface ) div argument[1] ), 0, surface_get_width( _surface ) div argument[1], surface_get_height( _surface ) ); //Kasujemy surface surface_free( _surface ); //Zwracamy ID nowego sprita return _spriteOut; Babum, ładuje albo z pliku albo z sprita =) Oczywiście to jest funkcja (script). Dodałem opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi