Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Mam problem. Ciagle sie mowi o grawitacji w grach platformowych. A ja mam teraz pytanie za 100 punktow. Kamerka jest od gory (widzimy ziemie od gory), tak wiec jak zrobic grawitacje w takim przypadku? :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Chodzi Ci o coś takiego jak w GTA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 nom, cos podobnego jak w GTA 2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dziwna gra musi być. Ja bym powiększał sprita (w zarejestrowanym GM) i podczas zetknięcia sprawdzał ich wielkość itd. Dość trudny projekt wykonujesz :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Gotowe. https://gmclan.org/up152_11_gtaview.html Spacja i strzałki :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tymon, zadziwiasz mnie :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tak myslalem ze trzeba cos z osia "Z" zrobic ale nie wiedzialem dokladnie jak :) Dzieki wielkie Tymon :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Piczer Yhym. Tak, tak. Dangon Zapomniałem dodać, jeśli chcesz żeby jakiś obiekt był na jakiejś wysokości to daj mu w step end: image_xscale = round( view_wport[0] * ( 1 + z / 100 ) ) / view_wport[0]; image_yscale = round( view_hport[0] * ( 1 + z / 100 ) ) / view_hport[0]; depth = -z; I zmieniaj zmienną z aby uzyskać określoną wysokość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zdeczka nie wiem o co chodzi, co do czeo sluzy i w ogole ale jak go przestudiuje to moze sie polapie :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tu chodzi tylko o skalowanie spritów obiektów :) A że jestem leniem to użyłem view'ów xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 aha czyli ten obiekt tak naprawde nie skacze, jedynie to sprite jest skalowany, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tzn. skacze :D Bo uzyskujemy taki efekt i mamy zapisaną wysokość na której się znajduje w zmiennej z - dzięki której możemy określić czy koliduje z jakąś platformą etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Aha no to dobrze :D A nie da sie np. uproscic tego kodu i walnac: zspeed = 10; zgravity = 5; zgravity_direction = 90; :jezor: A przy okazji... jak zrobic wysokosc jakiegos obiektu (ciagle chodzi o widok z gory)... np. mamy plot i chce zeby mial wysokosc 2... jezeli bohater skacze na wysokosc < 2 to plotka nie przeskoczy a jezeli >= 2 to przeszkoczy. Chodzi mi aby o wysokosc obiektu jak to zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Akurat zgravity_direction nie jest potrzebne :P GM nie ma wbudowanej obsługi takiej gry :) Musisz sam kombinować. Ten kod który Ci podałem jest już maksymalnie uproszczony ;) Co do płota, daj chwilkę to rozszerzę przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 @Dangon: możesz ew. wszystko zaprogramować w 3D i dać kamerę na górze ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 A zebym to ja jeszcze umial w 3D robic :jezor: Zreszta jeszcze nie wiem jak bedzie ustawiona kamera... mozliwe ze walne ja pod jakims katem (jesli sie da i jesli nie jest to za trudne) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Rzut izometryczny? Można to zrobić, tylko jest potem trochę babrania się z kolizjami xd . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgadzam się z Marmotem xD Skończyłem. https://gmclan.org/up152_11_gtaview2.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dangon Opublikowano 7 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dzieki Tymon, z ciebie to jest geniusz poprostu... :D Szkoda ze ja nic nie rozumiem z tego co ty zes namazal w tych przykladach ale co tam :jezor: Jak juz mowilem przestudiuje, pobawie sie, pozmieniam cos i moze z czaje o co chodzi, a jak nie to zmienie ten projekt na cos innego ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi