Crash Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Hej, jak zrobić, że jak się "nadepnie" na lód, to się będzie ślizgać? (chodzi mi o platformówke) :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 przedewszystkim potrzebujesz nieco bardziej zaawansowanego silnika niż taki e coś: if (keyboard_check(vk_right)) { x+=3; } if (keyboard_check(vk_left)) { x-=3; } bo wtedy będzie nieco głupio wyglądać. Pokaż kod odpowiadający za sterowanie u ciebie to ci powiem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Nie łatwiej dać poprostu friction? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Niby tak ale friction dotyczy też vspeed. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Nie mam kodu ze sterowaniem, tylko przy np. left mam w jump to the given position - x: -4 (relative) i taka akcja z kółkiem z małych kresek o niebieskim kolorze w której pisze teżx: -4 i relative... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Czyli przydało by się to zmienić na coś bardziej zaawansowanego :) Postaram się napisać na szybko jakiś przykład, zaraz powinien być ;) Please wait. EDIT https://gmclan.org/up152_11_lodowisko.html Plosię :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 friction dotyczy tylko hspeed,vspeed i speed. mozna dac ze friction dziala tylko jak stoisz na ziemi, ale ruch platformowy na bazie hspeed jest do pupy, to wam mówi ktoś kto robi same maria xD @Tymon: faktycznie to tylko przykład na szybkiego xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Oj, mi chodziło tylko o to żeby pokazać jak to powinno mniej lub więcej wyglądać. I zgadzam się z tobą Pablo, to co oferuje GM w ruchu platformowym nie jest najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=45 - dlaczego wszyscy z was zapomnieli o tym przykładzie :P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 21 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 Bo akurat nie miałem co robić i chciałem sobie coś napisać :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crash Opublikowano 21 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2006 O, fajnie, postać się ślizga :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi