andrzej1_1 Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Jak zrobić chodzenie po nie równym terenie (jak w wormsach) ? Ps:Nie piszcie: kodu, poszukaj tematu itp. tylko dajcie przykład z chodzeniem w lewo i prawo! Ps2:Chodzi o 2D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Lol, jak napiszę Ci przykład to zrobił bym to samo jak bym podał kod - bo cały sprowadza się do tych kilku linijek które podałem Ci w poprzednim temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Issen Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Co to za promocja w tej neostradzie? Umiał byś w ogóle ponga zrobić? A za to to ci bym kabel od neo zabrał: Ps:Nie piszcie: kodu, poszukaj tematu itp. tylko dajcie przykład z chodzeniem w lewo i prawo! Tych przykładów jest od cholery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Ps:Nie piszcie: kodu, poszukaj tematu itp. Poszukaj tematu, kodu lub przykładu :] Na serio: a co? może to my mamy ci szukać!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Przecież Tymon podał ci gotowy kawał dobrej roboty i wystarczyłoby, jakbyś tamto wkleił do bodajże STEP i masz chodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Powiedzcie co dać do czego w jakim evencie itd PS: Proszę szczegóły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Czy ty Zdzisiu nie czytasz poprzednich postów? :mellow: Poprzedni kod wklej do step i gotowe. Spójrz na post nad twoim... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Dałem do Step. I jak teraz chodzić? Mam taki kod w Step: repeat( abs( hspeed = 5 ) ) { sig = sign( hspeed = 5); if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 3 ) ) { x += sig; y += 3; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 2 ) ) { x += sig; y += 2; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 1 ) ) { x += sig; y += 1; } else if( place_free( x + sig, y ) ) { x += sig; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 1 ) ) { x += sig; y -= 1; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 2 ) ) { x += sig; y -= 2; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 3 ) ) { x += sig; y -= 3; } else { break; hspeed = 5; } } Ps:Nie dałem innych eventów. Ps2:Czy trzeba coś wstawić za place_free? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Wywal wszystkie "hspeed =". Ewentualnie, spróbuj dać to do każdej ze strzałek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Andrzej, Ty się lepiej bierz za podstawy. Co ty gadasz Marmot?! if( keyboard_check( vk_left ) ) hspeed2 = -2; else if( keyboard_check( vk_right ) ) hspeed2 = 2; else hspeed2 = 0; repeat( abs( hspeed2 ) ) { sig = sign( hspeed2 ); if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 3 ) ) { x += sig; y += 3; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 2 ) ) { x += sig; y += 2; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y + 1 ) ) { x += sig; y += 1; } else if( place_free( x + sig, y ) ) { x += sig; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 1 ) ) { x += sig; y -= 1; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 2 ) ) { x += sig; y -= 2; } else if( !place_free( x, y + 1 ) && place_free( x + sig, y - 3 ) ) { x += sig; y -= 3; } else { break; hspeed2 = 0; } } Weź mnie więcej nie strasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ło matko, rzeczywiście niezłą gafę walnąłem :P . Lepiej wywalcie tamtego posta, bo będzie nawiedzać codziennie Tymona :] . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Oto co zrobiłem według instrukcji i niedziała https://gmclan.org/up1450_11_b.html :crying: Powiedzcie co jest źle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Ciekawe dlaczego .... object0 nie ma solid. Mówię Ci, wracaj do podstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Wielkie dzięki. 1.Proszę, podaj cały popszedni kod tylko tak że jak idę w lewą stronę sprite się odwraca w lewo a jak idę w prawą stronę sprite się odwraca w prawo 2.I dlaczego czasami postać chodzi w powietrzu? PS: Drugie pytanie nie jest ważne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 7 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2006 Znowu podstawy... Zamiast fragmentu: if( keyboard_check( vk_left ) ) hspeed2 = -2; else if( keyboard_check( vk_right ) ) hspeed2 = 2; else hspeed2 = 0; daj: if( keyboard_check( vk_left ) ) hspeed2 = -2; sprite_index = nazwa_sprite_z_kierunkiem_w_lewo; else if( keyboard_check( vk_right ) ) hspeed2 = 2; sprite_index = nazwa_sprite_z_kierunkiem_w_prawo; else hspeed2 = 0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 błąd Marmot! Zrobiłem to co napisałeś i błąd: FATAL ERORR in action number 1 of Step Event for object object1 COMPILATION ERORR in code action Erorr in code at line 4: else at postion 2:Unexpected symbol in expression. PS:Co jest źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
propaganja Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 całą grę masz zamiar zrobić pytając co jak i gdzie wpisać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Marmot zapomniał o nawiasach klamrowych ;) Dodaj je i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej1_1 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 a gdzie nawiasy dać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Irytujesz brakiem inteligencji. if( keyboard_check( vk_left ) ) { hspeed2 = -2; image_xscale = -1; } else if( keyboard_check( vk_right ) ) { hspeed2 = 2; image_xscale = 1; } else hspeed2 = 0; Albo: if( keyboard_check( vk_left ) ) hspeed2 = -2; else if( keyboard_check( vk_right ) ) hspeed2 = 2; else hspeed2 = 0; if( hspeed != 0 ) image_xscale = sign( hspeed2 ); Marmi nie zna podstaw :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Czy ty zawsze jesteś nieomylny Tymonie :P ? Już nawet błędu nie wolno zrobić :P ? Oto poprawiony kod co ja dałem: if( keyboard_check( vk_left ) ) { hspeed2 = -2; sprite_index = nazwa_sprite_z_kierunkiem_w_lewo } else if( keyboard_check( vk_right ) ) { hspeed2 = 2; sprite_index = nazwa_sprite_z_kierunkiem_w_prawo } else hspeed2 = 0; @poniżej: przecież nie brałem tego na poważnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2006 Przecież bogowie są nieomylni. :) Oj, Marmot. Oczywiście że mogę się pomylić, a tutaj chodzi mi tylko o zwykłą przyjacielską złośliwość :P Marmot nie zna podstaw! xD Koniec offa ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi