Remx Opublikowano 1 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2004 Edit: Pytanie dodatkowe: Jak zrobić przechodzenie z jednego room'a do drugiego ale mam na mysli cos takiego room1: name SHOP Twoja kasa = 200 Druzyna A ........................... Nazwa * cena * buy/sell ........................... Wojak A * 50 * +/- Wojak B * 45 * +/- Wojak C * 30 * +/- Wojak D * 75 * +/- ............................ NEXT>> po cisnieciu Next pojawia sie takie samo okno ale zakupimy postacie do drugiej druzyny. Mozemy zakupic tylko jedna sztuke kazdego z wojakow z listy Kupujemy jakiś ludzi naprzykład Wojak A i Wojak C Team A co daje koszt 80 nastepnie Druzyna B Wojak C i Wojak D koszt 105 co razem daje 185 nastepnie te postacie zakupione są umieszczane w pamięci (w jakis tam komórkach zapamietane) i ida do room3 po kliknieciu "Start" w sklepie w drugim oknie sklepu, nastepnie w obszaże wyznaczonym naprzykład x(300)x(500) ********** y(100) ********** ********** ********** y(400) ********** są rozstawiane postacie Druzyna A instance_create(x,y,postacA) instance_create(x,y,postacB) a nastepnie rozstawia sie druzyna B instance_create(x,y,postacA) instance_create(x,y,postacB) postacie w druzynie sa oddalone od siebie maxymalnie o 2 cale ale druzyny od siebie maxymalnie 10-20 cali ale te rozstawienia byly mozliwe tylko na terytorium tylko do tego specjalnie przystosowanego ( przewaznie teren przy krawedzi dolnej (mapy)); ................................................................... Heh mam nadzieje że nie macie dośc moich postów i dziwnych pytań :P Chcę zrobić coś takiego w menu które jest zakotwiczone na ekranie w czasie gry. Jest w nim niewielkie pole(miejsce) w którym chce aby wyświetlały się obrazki gdy najade myszką na jakiś obiekt tam pojawi sie obrazek ukazujacy dokładny wygląd czy coś w tym rodzaju danego obiektu. oczywiście te obrazki bedą w sprite. Wiem ze jest to mozliwe do wykonania bo raz znalazlem grę .exe z tym rozwiązaniem a poszukać przykładów na angielskich stronach nie mogę bo nawet jak ta metoda się nazywa :unsure: Może macie jakiś przykład tego lub jak ta metoda sie nazywa. Dzieki i Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ajot Opublikowano 1 Września 2004 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2004 Chodzi ci o coś takiego że jak najeżdzasz na obrazek to pokazuje sie wiekszy, przedstawiajacy przedmiot w całości ? Tworzysz 2 obiekty - w jednym dajesz miniature sprite'a i event - Mouse Enter. Wtedy ma tworzyć nowy obiekt w którym, dajesz event draw a w nim to co ma sie stać, w trakcie najazdu na obiekt 1. W obiekcie pierwszym dajesz event - mouse Leave a w nim - instance_destroy(); i wybierasz obiekt 2 z listy obiektów których dany kod ma się tyczyć. Odpalasz gre i sprawdzasz czy działa. Jak nie to wal, dam ci przykład ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 1 Września 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2004 Raczej moze nie bedzie to dosłownie miniaturka a raczej cos takiego ze mam male obrazki - które są przyciskami na których widniej jakies tam cuś a jak najade na to to pokazuje sie mi w innym okienku jak to cus wygląda przykład: I jeszcze jedna sprawa chodzi mi o chmurki takie ze jak najade na przycisk to koło strzałki wyświetli mi się co to robi naprzykład move itp.. Ale jak cos bym zrezygnował z chmurek i zastosował tak jak w przypadku itemów obrazek. edit: co nieco juz zrobiłem sam ale w dziwaczny sposob i to tylko inventory aktywowanej postaci co jest OK ale jeszcze same postacie chcę podejżec rowniez w takiej formie i nie tylko swoje ale rowniez przeciwnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi