bot Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 mam jedno pytanie: czy można zrobić AI w gamemakerze prosze o kod,przykład albo link jeśli ten temat był z góry dzięki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Tak, ale zależy też jakie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Był już niedawno topic o AI, nawet dzisiaj pisałem tam posta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bot Opublikowano 1 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 omijanie paska np. ściana jak w "armagetron" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bot Opublikowano 1 Grudnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 HALOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!! JeSt tAm kToŚ?????????????????????? Masz szczęście, że jestem w dobrym humorze (oglądałem Bombay Supermena ;P) i nie dostaniesz warna. ;P Dawidsu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Lol to nie chat piszesz jednego posta a 14 minut później kolejnego :D Do omijania ścian masz klocek i możesz zajrzeć w zasoby na stronie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeeGee Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 To nie jest tak, że tworzysz jakieś ezoteryczne AI i już komputer potrafi myśleć i grać w Twoją grę. Tego się nie da opisać w poście ani pokazać w przykładzie. AI to zbiór skryptów, które determinują zachowanie komputerowego przeciwnika/gracza/NPC/jednostki/czegokolwiek co może mieć jakąś "inteligencję". Dla każdej gry ten zbiór skryptów będzie kompletnie inny. Co innego wrogowie w platformówce, a co innego wrogowie w np. moim Magi. Wierz mi - to nie jest tak, że ja jakąś boską mocą nadałem komputerowi zdolność myślenia i teraz on będzie umiał grać w każdą grę. Moje AI to ogromny zbiór warunków co robić w danej sytuacji, czego nie robić w innej i kiedy pozwolić sobie na pewne ryzyko. Wszystkie wywołane zmienne i sprawdzane sytuacje są powiązane wyłącznie z moją grą. Każda gra potrzebuje swojego własnego patentu na AI - nie ma jednego ogólnego skryptu. Jak chesz to możesz znaleźć jakiś przykład z gatunku podobnego do tego co chcesz stworzyć i zobaczyć jak tam rozwiązane nurtujące Cię problemy. Poza tym Blackmaul ma rację - to nie czat - czasem na odpowiedź trza nawet parę dni poczekać. No i faktycznie do omijania ścian jest gotowy klocek - na początek nawet niezły, choć zbyt wolny na dłuższą metę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiatcienia Opublikowano 4 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2006 AI powinieneś stworzyć ty bo ty najlepiej wiesz co komputer ma zrobić w twojej grze i nie da sie opisać podstawowego AI w 1 poście nawet w 3, nie mówiąc o Zaawansowanym. Każdy powinien zrobić swoje AI dla swojego przeciwnika. Aha a następnym razem jak będziesz o coś pytał to podawaj dokładniej tz. Mam problem chce stworzyć AI do mojej "strategi" dla "czołgów wroga" żeby goniły ci jak jesteś "x" od nich a jak jesteś dalej to przestawały ............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi