Remx Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Nie chciałem otwierać nowego posta więc ten edytowałem. A pytanko brzmi: Czy da sie jakoś w skrypcie podmieniać w jakimś objekcie grafike(spirtes) Naprzyklad : if player=1 obj_A = spir_X if player=2 obj_A = spir_D instance_create(x,y,obj_A(spr_??)): czy jakoś tak :) bo chodzi mi konkretniej ze jak zrobie multiplayer to obie strony maja tą samą postać a chce aby jedna ze stron miał naprzykl w innym kolorze czapke. ................................................................................ .................. Witam Mam głupie pytanie bo to powinno być proste ale coś mi niechce działać a mianowicie. W głównym pliku create - global.tura=0; Mam przycisk "End Turn" a w nim left button - if (global.tura=0) global.tura=1 else global.tura=0; I po naciśnięciu End turn chyba powinna zmieniać sie tura ?? ale tak nie jest raz się zmieni a puzniej po zmianie zostaje ta tura na która wczesniej przełączyło. :( Jak to rozwiązać. Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mif@ Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 jakoś dziwacznie twój kod wygląda :D. Nie wiem, ale to może być właśnie tego wina. A jeżeli nie, to zaraz zrobi przykładówe, tylko weź spróbuj jeszcze napisać tak : if (global.tura=true) { global.tura=false } else { global.tura=true } I da to działanie, że gdy nacisniej a tura będzie włączona tura się wyłączy, a jak tura będzie wyłączona to się włączy. Aha i Mała rada na przyszłość true to to samo co 1 false to to samo co 0 także, gdy operujesz zmiennymi które mają mieć tylko dwie wartości, powinieneś używać tych wyrażeń(że tak to nazwe), po prostu wygląda to przejżyściej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2004 eh też coś nie działa a i jak bedzie trzech playerów to ten varian z false i true nie bedzie sie spisywał <_< heh rozwwiązałem ten problem w dziwaczny sposób ale tylko na dwóch playerów :( poprostu w mouse left_button if (global.tura=1)global.tura=0; a tam uaktywnia sie drugi kod odpalajacy alarm0 a w alarmie0 if (global.tura=0)global.tura=1; tylko ze jak bedzie trzeci player to juz trudniej :unsure: ...... hmm moze 3 alarmy i w kazdym ustawic ten kodzik :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remx Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2004 eh ktoś wie może czy coś się takiego da ??? Czy da sie jakoś w skrypcie podmieniać w jakimś objekcie grafike(spirtes) Naprzyklad : if player=1 obj_A = spir_X if player=2 obj_A = spir_D instance_create(x,y,obj_A(spr_??)): czy jakoś tak bo chodzi mi konkretniej ze jak zrobie multiplayer to obie strony maja tą samą postać a chce aby jedna ze stron miał naprzykl w innym kolorze czapke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2004 Poprostu wpisujesz sprite_index=nazwasprita Chyba o to tobie chodziło. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi