pio_trek Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 wiem ze troche dziwny temat ale zastanawia mnie pare rzeczy... co daje ! przed akcja... !collision_line(x,y,o_bohater.x,o_bohater.y,o_sciana5,1,1) co daje kropka po id_ id_.direction=direction co daje kreska po id ? id_=instance_create(x,y,o_naboj_wrog); chce wiedziec bo niewiem jak optyamlnie zmodifikowac kod.... Jest to AI przeciwnika by Tymon bardzo stary ale dziala nawet nawet :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Hm nie jestem pewien jak jest w GML ale w C++ to jest zaprzeczenie :) Cos jak not w Pascalu Czyli ze cos jest rozne albo inne niz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 ! = zaprzeczenie funkcji . = lacznik obiektu i zmiennej, np. obiekt `samochod` posiada zmienna `speed` wiec aby ja zmienic mozemy wpisac `samochod.speed = 50;` _ = element nazwy, takie same znaczenie jak reszta liter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 18 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 wielkie thx o to mi wlasnie chodzilo :) zeby niezakladac nowego tematu mam jeszcze jedno male pytanie: jak zapisac w kodzie klocek: "step towards a point avoilding objects" nie mylic ze zwyklym podazaniem bo to jest ze ma omijac wszystki solidy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 mp_potential_step(x, y, wielkosc kroku, omija:0-solidne|1-wszystkie) mp_potential_step_object(x, y, wielkosc kroku, omija: konkretny obiekt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 18 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 thanks :) mialem to w tym AI ale niewiedzialem oco chodzi ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 18 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2006 Mogłeś zajrzeć do helpa i sam byś się odrazu dowiedział (albo: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=2580 :D ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 19 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 helpa to czytam jak lekture :P teraz pewnie jeszcze z tydzien nad AI posiedze bo musi byc wypasione w koncu to jeden z wazniejszych elemetow gry.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 19 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Tydzien? T_T Czy to nie odrobine za dlugo? Poza tym skoro czytasz helpa to powinienes to wiedziec :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 19 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 tak ale jakos niezauwazylem ikonki tego mova xD ja siedzie nad wszystkim dlugo bo to co np. borkowi zajmie jeden dzien mi zajmie 10 ;) wiec sie niedziw a swoja droga czy ktos posiada takowe AI w grze ala showbal tylko stworki maja byc inteligentniejsze.... duzo ;p bo takie cos to umiem zrobic xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 On chyba miał na myśli, że w ogóle nie czyta :) . Powodzenia ci życzę bez helpa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 19 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 czytam i ciagle czegos sie ucze :) teraz sie kaplem ze zly przyklad dalem z ta lektura....... moze teraz bedzie lepiej help jest dla mnie wazny tak jak gm ;p PS 'ci' piszemy z duzej litery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Października 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 PS 'ci' piszemy z duzej litery Tylko w listach zwroty grzecznościowe piszemy z dużej litery :P . Tak samo ja mogę tobie powiedzieć, że na końcu zdania nie dajemy ENTER tylko kropkę, że używa się polskich znaków i każde zdanie zaczynamy z dużej litery. Co ty na to :P ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio_trek Opublikowano 19 Października 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2006 Tylko w listach zwroty grzecznościowe piszemy z dużej litery :P . Tak samo ja mogę tobie powiedzieć, że na końcu zdania nie dajemy ENTER tylko kropkę, że używa się polskich znaków i każde zdanie zaczynamy z dużej litery. Co ty na to :P ? Jak na lato. :D I koniec tego oftopika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi