Cygnus Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Cześć wszystkim. Mam taki problem,ustawiłem sobie pasek energii nad wrogami ,ale chciałbym,żeby dany pasek energii wroga znalazł się w odpowiednim miejscu w HUD,czyli jak podejdę do wroga,to dopiero wtedy pasek wroga pojawi się w HUD,a jak odejdę od wroga to zniknie..itd za każdym razem obojętnie do którego wroga podejdę.Próbuje i mi nie wychodzi czy w klockach idzie możliwość ustawienia dystansu? bo tak to jak się ustawi pasek w tym miejscu jak na rysunku HUD to wszystkie paski wszystkich wrogów na danej planszy się tam gromadzą:/a nie o taki efekt chodzi. Tu na rysunku to rozrysowałem... a tu w obj_wrog w Create dałem na te hp takie klocki GMLVAR - set variable maxHP to 5 VAR - set variable hp to 5 VAR - set variable hp_percent to (hp/maxHp)*100 w STEP GMLVAR - set variable hp_percent to (hp/maxHp)*100 no i Draw GMLset the color niebieski draw rectangle - x1-25, y1-40, x2-25+(hp_percent/2) ,y2-50,filled-filled zaznaczone relative set the color-czerwony draw rectangle - x1-25, y1-40, x2 25 ,y2 50,filled -outline i zaznaczone relative a tu kod obj_game_controller ,gdzie znajduje się w nim HUD DRAW GUI GML///Draw player HUD draw_sprite(spr_UI_topleft,1,0,0); draw_set_color(c_white); var __guiW = display_get_gui_width(), __guiH = display_get_gui_height(); draw_sprite(spr_healthbar,0,0,0); draw_text(32, 44, string(" Lives: " + string(global.life))); draw_text(36, 88, string(" Coins: " + string(global.coins))); draw_text(36, 110,string(" Watch: " + string(global.watch))); //punkty draw_set_color(c_white); draw_set_valign(fa_middle); draw_set_halign(fa_center); draw_set_font(fn_punkty); draw_text(470,39,"$"+string(global.pScore)); if instance_exists(par_player) { hpHUD = lerp(hpHUD,par_player.hp,.5); maxHpHUD = par_player.maxHp; with obj_player { var _offset; _offset = 0; draw_set_font(fnt_pwrup); draw_set_valign(fa_bottom); draw_set_halign(fa_center); draw_set_color(c_white); draw_texture_flush(); if pwrupSpd > 0 { draw_sprite_ext(spr_pwrup_speed,0,__guiW-26,29+35*_offset,1,1,0,c_gray,.5); draw_text(__guiW-26,29+35*_offset,string(ceil(pwrupSpd/room_speed))); _offset++; } if pwrupStr > 0 { draw_sprite_ext(spr_pwrup_strength,0,__guiW-26,35+35*_offset,1,1,0,c_gray,.5); draw_text(__guiW-26,35+35*_offset,string(ceil(pwrupStr/room_speed))); _offset++; } if pwrupJmp > 0 { draw_sprite_ext(spr_pwrup_jump,0,__guiW-26,28+35*_offset,1,1,0,c_gray,.5); draw_text(__guiW-26,28+35*_offset,string(ceil(pwrupJmp/room_speed))); _offset++; } } } else { hpHUD = lerp(hpHUD,0,.5); } draw_sprite_part(spr_healthbar,1,94,0,91/maxHpHUD*hpHUD,32,4,0); Tu rysunek jak to ma wyglądać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi