Hawaxi Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Witam, Ostatnio zacząłem się bawić funkcjami plików tekstowych no i ciągle pokazuje mi błąd: File is not opened for reading. Nie rozumiem jak nie jest otwarte jeśli używam funkcji file_text_open_write. Mój kod: GML pass = file_text_open_write(working_directory + "\pass.txt"); message = file_text_read_string(pass); show_message(message); file_text_close(pass); Stworzyłem pass.txt w tym samym folderze w którym jest moja gra (.project). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Do programowania bardzo uzyteczna jest znajomosc angielskiego. Uzywasz funkcji file_text_open_write która otwiera tylko do zapisu. Po czym uzywasz funkcji odczytu. Blad doslownie mowi "Plik nie jest otwarty do odczytu". Musisz sie zdecydowac czy chcesza czytac z pliku czy wpisywac do niego, obu na raz nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawaxi Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Hmm wczesniej próbowałem z file_text_open_read ale cos nie działało, teraz działa. Zrobiłem przedchwila nowy projekt z tym samym kodem tylko file_text_open_read i znowu ten sam błąd. Nie rozumiem O.o mógłbyś sprawdzić na swoim komputerze czy game maker tak samo reaguje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Cóż, powinieneś zawsze sprawdzać czy plik w ogóle otworzyło. Jeżeli nie otworzyło pliku to pass = -1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi