Qbi Wan Opublikowano 30 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2014 Witajcie :) Mam taki kodzik w Draw: GMLd3d_set_projection_ext(x_camera,y_camera,z_camera, x_model,y_model,z_model,0,0,1,45,1,1,262144); draw_set_color(c_white); d3d_draw_floor(20,20,0, -20,-20,-2, tex_wall,40,40); draw_set_color(c_blue); d3d_transform_set_identity(); d3d_transform_set_rotation_axis(0, 0, 1, z_rot); d3d_model_draw(my_model, x_model,y_model,z_model,tex_wall); d3d_transform_set_identity(); my_model to tylko d3d_model_block(my_model, 0.5, 0.5, 1, -0.5, -0.5, 0, 1, 1); wszystko jest w jednym obiekcie obj_ctrl, x_model, y _model i z_model są modyfikowane na klawisze q w e a s d, a z_rot rośnie o 1 na step. Wszystko jest dobrze dopóki nie ruszę x_model lub y_model. Wtedy zamiast przesuwać się po osiach i obracać się wokół własnej osi z, zaczyna krążyć wokół punktu 0,0,0([create] xyz_model) na odległość przeciwprostokątnej z x_model i y_model, podczas gdy kamera podąża za prawidłowym pkt xyz_model. Co jest potrzebne do otrzymania zamierzonego efektu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbi Wan Opublikowano 1 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 Chętnych od zatrzęsienia... ale nieważne, na yoyo znalazłem dokładnie to o co mi chodziło. Dla przyszłych pokoleń zamieszczam link: "obracanie modelu 3D" "rotation" "translation" :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi