kriso99 Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 witam potrzebuje zrobić prosty system rysowania, ze sprawdzaniem powiedzmy ze ma to byc kolorowanka, ale zeby przejsc dalej musi byc dokladnie pokolorowane kolorowac mozna tylko w wybranych miejscach... chodzi mi o to zeby nie robic majaje po całym ekranie tylko w tych miejscach gdzie mozna pomoze mi ktos, bede wdzieczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Siatka + rysowanie kwadracików. :) Potem sprawdzać czy jest dokładnie pokolorowane, poprzez siatke. Innymi słowy coś w stylu edytora room'ów w GM'ie. Stwórz sobie siatke punktów, a w momencie kiedy klikniesz np. LMP to szukasz punktu który jest najbliżej myszy i na jego współrzędnych ustawiasz nowy kwadracik (tudzież piksel). Potem mógłbyś sprawdzać, czy 'piksele' są w odpowiednich miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ereg Opublikowano 12 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2014 jezeli rozumiem, to chcesz by rozpoznac kiedy jest 100% pokolorowany ksztalt kazdej czesci kolorowanki moze zrob test na kolizje z staro barwo, to ktorej niepowinno byc. jesli jest kolizja, to niepokolorowano wszystko na kolizje robisz maske kolizyjno z surface w ktorym kolorujesz testowano czesc. tak mowi teoria, ale praktycznie duzo nieporadze, bo v domu problemy technicne <_< Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 myślałem i wymyśliłem każda warstwa będzie posiadała inny kolor, po narysowaniu kolorku, należało by wyczyścić powierzchnię na przezroczysto, jeżeli kolorek wyjechał zbyt daleko i teraz do was pytanie: jak wyczyścić( narysować sprite, który będzie czyscil na przezroczysto) sufrace za pomocą sprite'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi