TheVVaS Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Cześć! Wymagana jest lekka pomoc ze strony "miszczuf" GM'a. Otóż zacząłem robić menu do gierki, lecz oczywiście musiałem zrobić wszystko nie tak :D Menu wygląda następująco: ¤ START - Single Player - Multi Player ¤ OPTIONS - pusto - pusto - pusto ¤ EXIT - Yes, I want exit - No, I want play more A teraz ta gorsza część - tak wygląda mój kiepski skrypcik :D spr_menu_start to guzik z dwoma indexami, podświetlony guzik(po najechaniu na niego myszką) i zwykły. menux oraz menuy jest to pozycja każdego guzika. Zmienna menunow informacja w jakim menu jesteśmy(np. menu główny, opcje itp.). Wszystko jest zrobione w jednym obiekcie: CREATE: GML menunow = 0 menux = 180 menuy[0] = 120 menuy[1] = 180 menuy[2] = 240 menuy[3] = 300 menuy[4] = 360 STEP: GML if (mouse_check_button && (abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[0] - mouse_y) < 26)) //Button 1 { switch(menunow) { case 0: menunow = 1 break; case 1: room_goto(2) break; case 2: break; case 3: game_end(); break; } } if (mouse_check_button && (abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[1] - mouse_y) < 26)) //Button 2 { switch(menunow) { case 0: menunow = 2 break; case 1: room_goto(3) break; case 2: break; case 3: menunow = 0 break; } } if (mouse_check_button && (abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[2] - mouse_y) < 26)) //Button 3 { switch(menunow) { case 0: menunow = 3 break; case 1: menunow = 0 break; case 2: break; case 3: break; } } DRAW: GML draw_set_font(font0) draw_set_color(c_white) draw_set_valign(fa_center) draw_set_halign(fa_center) if (menunow = 0) //MENU { if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[0] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[0]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[0]) draw_text(xmenu, ymenu[0], "START") if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[1] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[1]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[1]) draw_text(xmenu, ymenu[1], "OPTIONS") if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[2] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[2]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[2]) draw_text(xmenu, ymenu[2], "EXIT") } if (menunow = 1) //START { if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[0] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[0]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[0]) draw_text(xmenu, ymenu[0], "Single Player") if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[1] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[1]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[1]) draw_text(xmenu, ymenu[1], "Multi Player") if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[2] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[2]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[2]) draw_text(xmenu, ymenu[2], "Back") } if (menunow = 2) //OPTIONS { draw_text(xmenu, ymenu[0], "") draw_text(xmenu, ymenu[1], "") draw_text(xmenu, ymenu[2], "") } if (menunow = 3) //EXIT { if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[0] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[0]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[0]) draw_text(xmenu, ymenu[0], "Yes, I want exit") if abs(menux - mouse_x) < 120 && abs(menuy[1] - mouse_y) < 26 draw_sprite(spr_menu_start, 0, xmenu, ymenu[1]) else draw_sprite(spr_menu_start, 1, xmenu, ymenu[1]) draw_text(xmenu, ymenu[1], "No, I want play more") } Póki co guziki nie chcą mi się wyświetlić :( Pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 draw_set_valign nie przyjmuje fa_center tylko fa_middle. Na razie na szybko przejrzałem i wyłapałem to jak coś jeszcze wyłapie to dam znać w edit. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2014 Nie robi różnicy, bo fa_middle i fa_center to tylko stałe i obie mają tę samą wartość ( 1 ). To coś innego. EDIT: Czekam na plot twist typu "odznaczyłem visible przez przypadek" EDIT2: W create masz menux i menuy a w draw masz xmenu i ymenu. Albo na odwrót, nie chce mi się znowu wciskać home. A skoro Ci to nie wysypuje to byc moze masz ustawione ze nieznane zmienne ustawia na 0 i dlatego nie dostales komunikatu z bledem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheVVaS Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Tak, to był błąd tych zmiennych :( Trochę źle zabrałem się za menu, strasznie w nim namieszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi