QnshT Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Witam. Natrafiłem na taki problem: Chcę stworzyć "ramkę" którą będę sterował (cztery kierunki: góra, dół, prawo, lewo). Teraz kiedy najadę tą "ramką" na inny obiekt i zatwierdzę (powiedzmy nacisnę spację) ramka zmieni kolor i od tego momentu będę poruszał właśnie tym zaznaczonym obiektem (wraz z ramką) a po ponownym naciśnięciu spacji ramka zmieni kolor i będę poruszał tylko ramką. Jak takie cudo wykonać ?!?! Mam nadzieję, że w miarę wytłumaczyłem o co mi chodzi ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amaterasu Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 Zrobiłbym to następująco: Obiektowi "ramka" przypisz zmienną kontrolną (np. k_ob) i ustaw ją na -1. Przy naciśnięciu spacji w "ramce" wpisz taki kod: GML if(!k_ob) //jesli nie ma zaznaczonego obiektu { k_ob = instance_position(x,y,obiekt) //zaznacz obiekt, na ktory najechala ramka } else k_ob = 0 //w przeciwnym wyadku odznacz obiekt</span> W kodzie poruszania obiektów wystarczy dodać warunek GML if(ramka.k_ob = id) //jesli jestem zaznaczonym obiektem</span> Jeśli nie wiesz, czego służą użyte funkcje/zmienne, poczutaj o nich w dokumentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi