Gibki Kaktus Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Otóż mam dwa pytania: 1)Jak zrobić, że gdy kliknie się w jakiś wyznaczony obszar za pomocą np x1,y1,x2,y2 to coś się dzieje? 2)Jak zrobić, że jakaś akcja dzieje się wtedy, gdy obiekt1 CAŁKOWICIE pokrywa się z obiektem2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 1) collision_rectangle 2) GML if (obiekt1.x == obiekt2.x && obiekt1.y == obiekt2.y) { //cos sie dzieje } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 A mógłbyś mi wytłumaczyć co wpisać w 1? I czy da się zrobić że w 2 obiekt2 może się dzielić? Tzn. Powiedzmy że obiekt 1 ma wymiary 100x100 i są 4 obiekty2 z wymiarami 50x50 obok siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 1) Inaczej można GML x1=100; y1=100; x2=300; y2=200; if(mouse_x > x1 && mouse_y > y1 && mouse_x < x2 && mouse_y < y2) { //kod } 2) GML if(obiekt1.x >= obiekt2.x && obiekt1.y >= obiekt2.y && obiekt1.x <= obiekt2.szerokosc && obiekt1.y <= obiekt2.wysokosc) { //cos } Pod obiekt2.szerokosc i obiekt2.wysokosc podstawiasz rozmiary. @EDIT No i origin sprite musi być ustawiony na 0,0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Wziąłem w obiekcie1 zrobiłem tak: if(x >= parent_tlo.x && y >= parent_tlo.y && x <= 100 && y <= 100) I niestety nie działa ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 GML if(x >= parent_tlo.x && y >= parent_tlo.y && x <= parent_tlo.x + 100 && y <= parent_tlo.y + 100) Mała pomyłka w moim kodzie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gibki Kaktus Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Nie mam pojęcia czemu, ale dalej nie działa O_o... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 7 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Nie zauważyłem, że dałeś x zamiast mouse_x oraz y zamiast mouse_y GML if(mouse_x >= parent_tlo.x && mouse_y >= parent_tlo.y && mouse_x <= parent_tlo.x + 100 && mouse_y <= parent_tlo.y + 100) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi