sagi Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Witam mam 3 sprite'y pojazdu pierwszy z kołami skręconymi w lewo, drugi - koła prosto, trzeci - koła w prawo, każdy sprite posiada dwa podobrazki aby w czasie ruchu się one zmieniały. pojazd musi się obracać w stronę punktu zdefiniowanego lewym klawiszem myszy. Create GML cel_x=x; cel_y=y; direction=0; dir=round(direction); Step GML image_speed=0; image_angle=direction; if cel_x!=x || cel_y!=y { dir=round(point_direction(x,y,cel_x,cel_y)) if direction!=dir { if direction>dir { direction=round(direction)-1; image_speed=0.3; }else if direction<dir { direction=round(direction)+1; image_speed=0.3; } }else if direction==dir { //kod na poruszanie image_speed=0.3; } } Global Left Released GML cel_x=mouse_x; cel_y=mouse_y; Draw GML if direction!=dir { if direction>dir { draw_sprite(sprite1,-1,x,y); }else if direction<dir { draw_sprite(sprite2,-1,x,y); } }else if direction==dir {draw_sprite(sprite1,-1,x,y);} kiedy zastosowałem jakiś kod na poruszanie to niby sprite się zmieniał na odpowiedni, ale nie zmieniał się kierunek pojazdu i gdy się on przemieszczał to zmieniała się jego pozycja i animacja też działała, ale cały czas był zwrócony w kierunku '0' - zerowym. jak ktoś wie co robie źle to proszę o pomoc. Ps: GM8.0; docelowo chciałbym aby działało ze ścieżkami; i oczywiście gra w widoku z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagi Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 przepraszam za podwójny post, ale właśnie znalazłem odpowiedź na moje pytanie po pierwsze należy z obiektu wyrzucić ewent "Draw" a następnie w ewencie "Step" przed każdym z trzech GML image_speed=0.3 należy wstawić GML sprite_index=nazwaSprite obrazki się zmieniają oraz kręcą razem z "direction" wiec jest dobrze, tylko teraz muszę sprawić żeby to dzialało razem ze scieżkami. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi