RafiSI Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Witam wszystkich. Mam taki mały, nie codzienny problem: Postanowiłem zrobić pliki językowe - udał się... użytkownik miał sobie sam wybrać język - działa, odczyt z pliku (gdy już wybrany) i zapisz do niego (gdy zostanie wybrany) też działa. Ale nie wiedzieć czemu podczas "tłumaczenia" reala na stringa w funkcji switch pomimo 0 wybiera mi 4 Oto źródło: GML globalvar locales, launguage; global.error_game_start = true; //ustawienie braku bledow global.launguage = 5; //ustawienie domyslnej jezyka na 5 global.locales = "polski"; //ustawienie domyslnie polskiego draw_set_font(Heiti); //ustawienie domyslnej czcionki all_file_exists(global.error_game_start); //sprawdzenie obecnosci plikow (false - brak (0)) if !global.error_game_start then { show_message("File not found"); //game_end(); } else { execute_file(scr_main+"lsetmain.lsf", "bg_button.png", "larrow.png", "parrow.png" ); ini_open("gameplay.ini"); global.rlaunguage = ini_read_real('MAIN','Lge',5); if global.rlaunguage = 5 then global.rlaunguage = show_menu("Polski|English|Deustsch|French|Japanesse",0); show_message(global.rlaunguage); show_message(global.locales); switch (global.rlaunguage) { case 0 : global.locales = "polski"; case 1 : global.locales = "english"; case 2 : global.locales = "deustsch"; case 3 : global.locales = "french"; case 4 : global.locales = "japanesse"; } ini_write_real('MAIN','Lge',global.rlaunguage); ini_close(); if !file_exists(working_directory+"\csp"+global.locales+"fundament.lfp") then argument0 = false; show_message(working_directory+"\csp"+global.locales+"fundament.lfp") lg_clear(); draw_sprite(global.bg_main,0,160,128); draw_sprite(global.bg_main,0,160,176); draw_sprite(global.bg_main,0,160,224); draw_sprite(global.bg_main,0,160,272); draw_sprite(global.bg_main,0,160,320); } Ja już nie mam zielonego pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 break; za kazdym casem, zapomniałeś :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiSI Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Wielkie dzięki, przeglądam instrukcję, ale calkiem o tym zapomniałem. Problem rozwiązany - temat do zmknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi