asdfMaciej Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Więc tak: Chcę przeparsować stringa, aby to było w tablicach: str[0][0] = SHOW_MESSAGE str[0][1] = Testowa str[1][0] = SHOW_MESSAGE str[1][1] = Wiadomosc str[2][0] = SHOW_MESSAGE str[2][1] = Nr. 3 Jednak nie mam pojęcia jak to zrobić. Oczywiście, string będzie się zmieniał, więc nie chcę, aby ktoś mi tu zadeklarował tylko 3 tablice :( Oto przykładowy tekst: SHOW_MESSAGE|Testowa SHOW_MESSAGE|Wiadomosc SHOW_MESSAGE|Nr. 3 EDIT: W sensie, że z tego tekstu powyżej (to jest przykład), przeparsuje mi, i zrobi takie tablice jak trochę bardziej powyżej(to jest przykład po przeparsowaniu.) Proszę o pomoc. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Utermiko Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 string_char_at(str,index) Zwraca znak znajdujący się na pozycji index w string'u str. Pokombinuj może z tym tak: GML //s - string do parsowania //t - tablica z przeprasowanym(czy jak to sie mowi) stringiem //a - aktualny index w tablicy i=0;a=0;x=''; for(i=0;i<=string_length(s);i+=1) { if string_char_at(s,i)='|' {a+=1;} else { x=string_char_at(s,i); t[a]=t[a]+x; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dla pojedynczej linijki masz: GML text = 'abc|ef|ghi'; array_size = 0; while( true ) { position = string_pos( '|', text ); if( position == 0 ) { break; } array[array_size] = string_copy( text, 1, position - 1 ); array_size += 1; text = string_delete( text, 1, position ); } array[array_size] = text; array_size += 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi