Finn Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Jest jakaś biblioteka do Cpp, która daje funkcje takie jak przerwanie albo znaczniki? Assembler dla mnie za trudny :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 wątpię, bo nie tak łatwo to mieszać z c/c++, ale visual pozwala na stosowanie inline assembler w kodzie c++. masm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Kurcze, to inaczej: Poleć jakiś dobry kurs Assembler'a :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Przerwania w trybie chronionym odpadają :/ Jedyny kompilator, który obsługiwał przerwania i działał pod Windowsem to zdaje się TP7.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 To co ze znacznikami i nadawaniem bajtom wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Znaczniki? Jeżeli mówisz o wskaźnikach, to są w C++, jeżeli mówisz o etykietach, to one i tak po asemblacji znikają (zamieniają się na adresy, czyli wskaźniki). A nadawanie bajtom wartości to nic innego jak nadawanie zmiennym wartości (lub - jeżeli chodzi ci o dowolną pozycję - nadawanie wartości przez wskaźnik). Większość da się zrobić działając na wskaźnikach w C/C++ :) . A jeśli chodzi o kursy: http://rudy.mif.pg.gda.pl/~bogdro/dos/index.php // kurs asm 16 i 32-bitowego dla DOS i Windows, znajdziesz tam listy prawie wszystkich operacji na asmie, opisany dla różnych asemblerów, jedynie co to nie jest tam wszystko dokładnie opisane. Kurs assembly 32 bitowego w formie wideo, dobrze i klarownie opisany, chociaż jeżeli cenisz sobie niezależność (wolność od niekoniecznych programów, pisanie w notatniku :) ) to początki mogą ci się nie podobać (kurs wyżej opisuje programowanie w asm tylko za pomocą notatnika i dowolnego asemblera) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Wow, wielkie dzięki! Już zaczynam to ogarniać :) P.S: Powinni dodać możliwość Polania Piwa, kiedyś takie coś było ale usuneli :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Sorry za double-post ale mam pytanie. Na tej stronie co podał Rudy jest tylko kurs dla DOS'a, czy są jakieś większe różnice pomiędzy tą a jakąś inną wersją? Jestem w asm'ie kompletnie zielony i nie wiem które wersje są najlepsze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 jeżeli masz komputer x86 to spokojnie - ja pisałem i działało :) (generuje ci plik *.COM/*.BIN, nie *.EXE, chociaż potem i exe'ki nauczysz się generować). Jeżeli x64 to już gorzej, ale otwierając przez asmloader z drugiego kursu program powinien też zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Finn Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Doprz, dz-dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi