Elevator Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 mam juz faktycznie AI mobow w platformowce skonczone tylko jest jeden problem, mam cos takiego GML { if obj_bohater.x>x then if place_free(x+3,y+0) { x=x+3 } if obj_bohater.x<x then if place_free(x-3,y+0) { x=x-3 } if obj_bohater.y<y then if not place_free(x+0,y+1) then vspeed=-5 jest to jeden obj dokladniej jeden potwor wstawiony do rooma kilka razy problem jest taki ze wszystkie maja ta sama predkosc(nie moge dac hspeed=0 przy kolizji bo nie maja hspeed) i jak sie zablokuja gdzies idac do bohatera to wchodza na siebie i efekt jest taki ze widac jakby byl tylko 1 bo maja te same x i y próbowałem dac mobowi solid ale wtedy sie blokowal przy kolizji z drugim mobem i jesli dobrze pamietam oba lecialy do gory? :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 GML if (obj_bohater.x>x && place_free(x+3,y+0) && !collision_point(x+3,y,objMob,1,1)) { x=x+3 } if (obj_bohater.x<x && place_free(x-3,y+0) && !collision_point(x-3,y,objMob,1,1)) { x=x-3 } objMob to obiekt potworka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elevator Opublikowano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2011 dzięki zaraz sprawdze te dwa && to and? @edit ehh nie działa :f zombie sie nie ruszaja w ogl :f @e2 jednak dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi