LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Cze mam pytanie jak zrobić coś takiego że w c++ obsługuje też takie przyciski jak enter czy esc załóżmy mam taki program #include <iostream> using namespace std; int main () { char quit; quit = '\0'; while (quit != 'q') { cout << "Hello ! This is a console app." << endl; cout << "To create a console, go to Project Options and select" << endl; cout << "\'Win32 Console\'." << endl; cout << "Press q to quit " << endl; cin >> quit; } return 0; } i żeby zamiast q trzeba było wcisnąć esc lub enter jak takie coś zrobić z góry thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Nie wiem czy tak jest w C++, ale np. w Pascalu można wpisywać kody znaków klawiatury. Np. zamiast ESC wpisuje się 27, to wtedy w tym kodzie, jakbyś chciał ESC, to by wyglądało tak: while (quit != 27) Nie jestem pewien tego, musisz sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 chyba w ogóle całą pętle trzeba inaczej napisać ale problem w tym żę nie wiem jak ^^ edit: oto co wykombinowałem mieszając c++ z Pascalem od razu mówię że kod nie działa bo trudno by funkcje z Pascala działały w c++ ale chciałem żebyście zobaczyli co chce osiągnąć #include <iostream> using namespace std; int main () { char key; quit = '\0'; do { if KeyPressed // Funkcja z Pascala key=ReadKey; //Funkcja z Pascala if (key=='77') { cout << "Hello ! This is a console app." << endl; cout << "To create a console, go to Project Options and select" << endl; cout << "\'Win32 Console\'." << endl; cout << "Press q to quit " << endl; } } while(key!='27'); return 0; } gdybym tylko wiedział jak napisać te dwie funkcje w c++ if KeyPressed , quit=ReadKey; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Spróbuj z case ale nie wiem jak zrobić zeby enter i escape działał. np. case p: // Po nacisnieciu "p" Ale nie wiem czy to oto chodzi, bo sie pogubilem :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 a mógł byś mi dać prosty przykład z zastosowaniem tego case bo tu dałeś mi tylko funkcje i co ja mam z nią zrobić ?? ^^ edit : Jedyne zastosowanie do case które ja znam to jest we switch'u co nie rozwiązuje mego problemu no ale ja jestem nowicjuszem więc może jest jeszcze jakieś zastosowanie do tego które ja nie znam ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Na wikipedi jest przykład kalkulatora z urzyciem case: http://pl.wikipedia.org/wiki/C_plus_plus EDIT: A, to nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 nie to nie oto mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cobra Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Może tu coś znajdziesz: http://www.gamedev.pl/artykuly/index.html?...=list_short_all Albo na forum. http://forum.gamedev.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Jak na razie nie znalazłem tam tego czego szukam ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zakol Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int main () { char quit = false; cout << "Wcisnij 'Esc' aby zakonczyc prace programu."; while (!quit) { if (getch() == 27) { return 0; } } return 0; } O coś takiego ci chodziło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2006 wielkie dzięki Zakol dokładnie o coś takiego mi chodziło Edit: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; main () { char key; do { key=getch(); if (key == 'A') { cout << "Hello ! This is a console app." << endl; cout << "To create a console, go to Project Options and select" << endl; cout << "\'Win32 Console\'." << endl; cout << "Press q to quit " << endl; } } while(key != 27); } tak teraz wygląda kod i wszystko działa tak jak chciałem ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zychu Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 przed return sprubuj wpisac getchar(); to powoduje ze po nacisnieciu entera sie wylacza a jezeli nie chcesz zeby ci sie wylaczalo np. zeby potwierdzic cos enterem napisz po napisani np. cin>>... cin.ignore(); ignoruje enter edit:sorry nie zauwazylem posta wyzej ale jak ktos chce krotsza wersje to ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmaul Opublikowano 25 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 A datę posta zuważyłeś? ^^ getchar(); nie "powoduje że się wyłącza" tylko czyta ost. znak ze zwykłego wejścia i go wywala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi