Raqe Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Witam! Jak zrobić by program przywitał się ze mną losowym wyrazem (np. "Cześć!", innym razem "Hello" itd.). Kompletnie nie mam pojęcia :crying: Myślałem o randomie, ale nie wiem jak to sformułować... Jestem początkujący w Pascalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunatyk Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Zrób tablicę stringów z którego będziesz losował element tablicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolo320 Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 albo (ja w pascalu to raczej nie :D) a=random(2); if a=0 then show_message('siemka'); if a=1 then show_message('strzalka'); if a=2 then show_message('witaj'); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lunatyk Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Coś na wzór. var t:array[0..5] of string; begin randomize(); t[0]:= "Yo"; t[1]:= "Hello"; t[2]:= "Czesc"; t[3]:= "Siema"; t[4]:= "Elo"; write ( t[random ( 5 ) ] ); end; Tylko nie kojarze czy aby na pewno można stworzyć tablicę stringów w pascalu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raqe Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Coś czułem że rozwiązanie problemu jest prostsze niż myślałem. Dzięki wszystkim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi