R.o.b Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Mam taki problem. Dawając w ActionListenerze np. takie coś String nazwa=area.getText(); kompilator wywala mi błąd, że nie widzi area (jest to JTextArea, w której jest tekst). Czego może być to błędem, może mi podpowiecie? Dzieje mi się tak również z innymi komponentami z których pobieram tekst (JTextField i JTextArea). Próbowałem to napisać w innej funkcji (nie wiem czy dobrze napisałem ale takie coś z "public void...") i odwołać się do niej w ActionListenerze, ale nic nie dało. Jeżeli będziecie chciali to moge zamieścić cały kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Pokaz kod pierw i potem pytanie zadawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R.o.b Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Temat zamykam, ponieważ sam rozwiązałem już problem. A tak, żeby pokazać o co mi chodziło to napisze krótki kod i wyjaśnie mój błąd=) import....</p><p>public class Okno extends JFrame implements ActionListener { [b] JTextArea area; JTextField textField;[/b] public Okno() { .... Te 2 linijki musiały zostać dodane, żeby ActionListener widział i nie uznawał za "unkown variable" tych komponentów. Taka przestroga jakby ktoś był tempy tak jak ja... =) p.s. pogrubienie w kodowaniu nie wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi