karolo320 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Witam. Korzystam z któregoś z przykładów plecaka (nawet nie pamiętam którego) zamieszczonego na tym forum i mam jeden problem. W obiekcie, ktory ma być przeniesiony do paska mam taki kod: Event left pressed GML if (global.plecak11=false) //jezeli plecak1 jest pusty to przedmiot jest przenoszony do plecaka1 { x=sru1.x y=sru1.y global.plecak11=true // zmienna informujaca, ze plecak1 jest pełny } else if (global.plecak22=false) { x=sru2.x y=sru2.y global.plecak22=true } else if (global.plecak33=false) { x=sru3.x y=sru3.y global.plecak33=true } else if (global.plecak44=false) { x=sru4.x y=sru4.y global.plecak44=true } I jeśli klikam to przenosi mi obiekt tam gdzie jest kratka, ale jeśli klatka się poruszy (jest dorownana do viewa) to obiekt zostaje. Mógłby ktoś pomóc? Wiem, ze trzeba x i y zdefiniować w stepie, ale nie umiem tego zrobic w tym kodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Ten kod co podałeś jest poprawny (choć można by było to zapisać w kilkunastu linijkach zamiast w kilkudziesięciu) tu pewnie chodzi i rysowanie sprita itemu. Podaj inny kod i pisz polskie znaki w wyrazie "dorównanie" nie wiem czy to jakiś twój slang czy co ale naprawdę źle się to czyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriso99 Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 GML //wrzuć to w draw itema x=view_xview+iks y=view_yview+igrek draw_sprite( sprite_index, image_index, x, y) GML //create obiektu itema iks=x igrek=y powinno działać a jak nie to pokombinuj trochę z mouse_x mouse_y, lub z Event left pressed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 ustawiaj w drawie x i y od nowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi