alwin Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Mam towera który ma zasięg powiedzmy 200 pixli ; teraz chcę aby wszystkie obiekty którę będą w tym zasięgu zmieniały wartość swojej zmiennej cloak na false; a kiedy będą poza tym zasięgiem aby cloak znów równało się true; jakies pomysły? Standardowy kod na strzelanie tu nie działa z instance_nearest :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neros Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 nie jestem pewien ale może GML if distance_to_object(wiezyczka)<200 {cloak=false}; else {cloak=true}; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 GML if distance_to_object(instance_nearest(o_wieza)) { cloak=true; } else { cloak=false; } połącz instance nearest z distance_to object Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 W sumie nie myslałem nad tym aby zakodować to od strony wroga. To w ostateczności.. a nie dałoby się zrobić tego w towerku? GML if (instance_exists(obj_bug_parent)){ // sprawdzamy czy istnieje jakikolwiek wróg object = obj_bug_parent //poszukiwnay/liczony obiekt for ( i = 0; i < instance_number( object ); i += 1 ) { id_ = instance_find( object, i ); if ( point_distance( x, y, id_.x, id_.y ) < this_bullet_range ) { if(id_.cloak == true) { id_.cloak = false; } } else {id_.cloak = true;} } } Mam tak, jak jest jedna wieża na mapie to ok działa.. ale jak juz dwie to się sypie:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 W zasadzie może być i ze strony towerka:) Dzięki ziomki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jak koniecznie chcesz od strony wieży to do kodu co ci dali dodaj zwykłe with. GML with(obj_bug_parent) { if distance_to_object(instance_nearest(o_wieza)) cloak=true; else cloak=false; } Tylko to będzie nieoptymalne, bo każda wierze będzie to robić niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi