LionX Dagger Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 witam otóż nie mam zielonego pojęcia gdzie plik typu jpg przechowuje dane na temat swojej szerokości i wysokości, próbowałem znaleźć jakąś zależność w plikach o wymiarach 16x16 32x16 32x32 64x64 przy pomocy "xvi32" niestety okazało się to tylko skuteczne dla plików typu bmp,gif,png :/ może wy mi pomożecie albo chociaż ktoś z was zna jakiś dll, dzięki któremu mógłbym sprawdzić rozmiar (szerokość i wysokość ) tych plików graficznych przed załadowaniem ich do GM edit: udało mi się wreszcie znaleśc zależność w jpg dla innych ciekawskich komórki w hex to dla BMP (bmp akurat ma po 4 kolejno komórki dla szerokości i wysokości ja przetestowałem tylko do drugiej) szerokość 12 i 13 wzór (12+(13*256)) wysokość 16 i 17 wzór (16+(17*256)) (wszystkich wzorów nie jestem pewny poza wzorem z 2 pierwszych komórek BMP uznałem że inne liczą na tej samej zasadzie, wyjdzie w praniu ) Dla Gif szerokość 6 i 7 wzór (6+(7*256)) wysokość 8 i 9 wzór (16+(17*256)) Dla png szerokość 13 i 12 wzór (13+(12*256)) wysokość 17 i 16 wzór (17+(16*256)) Dla jpg szerokość BE i BD wzór (BE+(BD*256)) wysokość BC i BB wzór (BC+(BB*256)) (Jednak okazało się że te dane na jpg są złe :P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Właściwie, to pozycja danych o wymiarach w JPG zmienia się w zależności od pliku. Napisałem skrypt, który wyszukuje te dane i je zwraca: jpg_get_dimensions GML // argument0: sciezka do pliku jpg // zwraca: wysokosc i szerokosc spakowana w DWORDa, lub 0 jeśli nastąpił błąd var file, width, height, blockType, blockSize, result; result = 0; file = file_bin_open( argument0, 0 ); if ( file_bin_read_byte( file ) != $FF && file_bin_read_byte( file ) != $D8 ) { show_message( "Nie rozpoznano pliku jpg." ); file_bin_close( file ); return 0; } while ( true ) { if ( file_bin_read_byte( file ) == $FF ) { blockType = file_bin_read_byte( file ); if ( blockType == $C0 ) { file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) + 3 ); height = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); width = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); result = (width << 16) | height; file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) - 7 ); } else if ( blockType == $D9 ) break; blockSize = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) + blockSize - 2 ); } else break; } file_bin_close( file ); return result; potem żeby odpakować te wartości możesz użyć tych skryptów: get_width GML // argument0: wartosc zwrocona przez jpg_get_dimensions // zwraca: szerokosc return argument0 >> 16; get_height GML // argument0: wartosc zwrocona przez jpg_get_dimensions // zwraca: wysokosc return argument0 & $FFFF; no i przykład użycia: GML var dimensions; dimensions = jpg_get_dimensions( get_open_filename( "Pliki jpg|*.jpg", "" ) ); show_message( "Szerokość: " + string( get_width( dimensions ) ) + "#Wysokość: " + string( get_height( dimensions ) ) ); powinno trybić, sprawdzałem na kilku różnych plikach i było OK :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Właściwie, to pozycja danych o wymiarach w JPG zmienia się w zależności od pliku. Hmm to dlatego było tak trudno znaleźć jakiś spójny wzór :/ Napisałem skrypt, który wyszukuje te dane i je zwraca: jpg_get_dimensions GML // argument0: sciezka do pliku jpg // zwraca: wysokosc i szerokosc spakowana w DWORDa, lub 0 jeśli nastąpił błąd var file, width, height, blockType, blockSize, result; result = 0; file = file_bin_open( argument0, 0 ); if ( file_bin_read_byte( file ) != $FF && file_bin_read_byte( file ) != $D8 ) { show_message( "Nie rozpoznano pliku jpg." ); file_bin_close( file ); return 0; } while ( true ) { if ( file_bin_read_byte( file ) == $FF ) { blockType = file_bin_read_byte( file ); if ( blockType == $C0 ) { file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) + 3 ); height = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); width = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); result = (width << 16) | height; file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) - 7 ); } else if ( blockType == $D9 ) break; blockSize = (file_bin_read_byte( file ) << 8) | file_bin_read_byte( file ); file_bin_seek( file, file_bin_position( file ) + blockSize - 2 ); } else break; } file_bin_close( file ); return result; potem żeby odpakować te wartości możesz użyć tych skryptów: get_width GML // argument0: wartosc zwrocona przez jpg_get_dimensions // zwraca: szerokosc return argument0 >> 16; get_height GML // argument0: wartosc zwrocona przez jpg_get_dimensions // zwraca: wysokosc return argument0 & $FFFF; no i przykład użycia: GML var dimensions; dimensions = jpg_get_dimensions( get_open_filename( "Pliki jpg|*.jpg", "" ) ); show_message( "Szerokość: " + string( get_width( dimensions ) ) + "#Wysokość: " + string( get_height( dimensions ) ) ); powinno trybić, sprawdzałem na kilku różnych plikach i było OK :P Nie wiem jak żeś to wykombinował ale mi też dobrze działa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi