sfinkss Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Mam Kasperskiego 2010 IS i od jakiegos czasu, tygodnia moze raz albo dwa razy na dzien wywala mi ze wykrył atak sieciowy Intrusion.Win.NETAPI.buffer-overflow.exploit 192.168.5.9 i że atakujący komputer jest zablkowany. Czy to jest coś groźnego? I czemu raz/dwa raz na dzien mi to wywala? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Bo ktoś to robi ręcznie, lub nastawił automat na robienie co ten czas. Start>uruchom>cmd (dla XP) Start>cmd (w wyszukiwarce) (Vista i Seven) w okienku wpisz ipconfig. Jak masz taki sam początek, czyli 192.168.5. to znaczy że ktoś z Twojego LAN'a lub opcjonalnie Twojej sieci(jako ogółu, może masz osiedlówke?) dla jaj robi automatyczne ataki na wszystkie komputery z sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 mam tylko zamiastt 5, to 4. no w sumie cos na ten wglad, bo korzystam z neta w akademiku, po kablu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Znajdź lamusa który po wpisaniu ipconfig ma końcówke 5 i za**b mu. Jeśli masz "moje miejsca sieciowe" to jest szansa, że masz tam spis komputerów w sieci(na mojej jakoś nie działa, więc nie ma pewności). Ale jesli jest to pewnie będziesz mógł pingować tam znajdujące się komputery, przy czym pisze "pingowanie <masa śmieci> IP <IP> <reszta śmieci>". Jak w IP będziesz miał tego z końcówką 5 to sprawdź jak się jego komputer nazywa w tej sieci. Na 90% nie pomyślał o tym i ma tam coś w stylu "Imię - Laptop", albo "Ksywa - spoko ziom". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Zrób w linii poleceń: ping -a 192.168.5.9 Nazwa hosta powinna zostać podana jeśli to sieć lokalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Jeśli to budynek wielopiętrowy to jest szansa, że te 5,4 itd oznacza piętro. Czy jesteś na 4 piętrze? = ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 nie; ) także to nie to, ukłąd pomieszczen jest tutaj troche inny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi