uzu13 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Witam. Stworzylem sobie 3 maski dla jednego obiektu. 1 podczas chodzenia, 2 podczas kucania, 3 podczas skakania. I chcialem uzyskac taki efekt, ze jak z pozycji stopjacej kucne, maska obiektu zmieni sie i idwrotnie. Uzylem opcji mask_index= Lecz moja postac gdy kucnie juz nie chce wstac :/ a maska dalej jest ta, ktorej mam uzyc do chodzenia normalnie. Czyli maska jest z pozycji stojacej, gdy moj hero kuca, po czym nie chce wstac ( nie zmienia sie sprite ). Pomocy :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 zmieniasz maske ale widac o sprajcie zapominasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Nie nie, sprity są dobrze, bo póki nie wkleje kodów na zmienianie masek, to "gra" działa jak powinna. A jak już wkleje ten kod, to dzieje się to co wyżej napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 a jaki masz kod nie wiem jak ty to robisz ale jak masz kucanie pod up_down to daj że gdy puścisz to maska zmienia się na stojaka. Z reszto maska to maska i od niej nie zależy sprite. Skąd wiesz czy maska się zmienia czy nie jak to patrzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 To mam na to jak kucnie, aby zmienił maske na kucającą GML if sprite_index=sprite_naruto_stance_right { if keyboard_check(ord('S')) { sprite_index=sprite_naruto_crouch_right mask_index=mask_crouch } } A to mam jak wstanie, aby zmienil na maske w stojce GML if sprite_index=sprite_naruto_crouch_right { if keyboard_check_released(ord('W')) { sprite_index=sprite_naruto_stance_right mask_index=mask_walk } } I tak samo mam z pozostalymi spritami jak sprite_naruto_crouch_left itd ( bo troche ich jest ) PS: Nie wiem czy maska się zmienia czy nie :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzu13 Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Okazało się, że źle miałem narysowane maski :( Trochę zmieniłem kod, maski i działa. CLOSE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi