Dawka83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Witam. Chciałbym zrobić sobie kamerę 3D typu fps która patrzyła by na myszkę. Szukałem w polskiej dokumentacji nic nie znalazłem. Szukałem na forum ale nie mogę wpisać ani słowa fps ani 3D więc założyłem ten temat. Czy mógłby mi ktoś napisać taką kamerę lub wyjaśnić argumenty odpowiedniej funkcji i podpowiedzieć jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 konrad gm coś takiego robił poszukaj jego tematów o silnikach 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 no właśnie nie mogę wpisać 3D i wyświetla mi się pełno tematów które nawet nie są o 3D :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Chodzi Ci o to, że obracasz kamerę myszką ? Bo jeśli tak, to chyba mam jeszcze przykład, który robiłem kiedyś. E: No, jeśli tak ;) GML (CREATE) P1 = 0; P2 = 0; GML (STEP) MouseX = (window_mouse_get_x() - window_get_width() / 2) / (window_get_width() / 2); MouseY = (window_mouse_get_y() - window_get_height() / 2) / (window_get_height() / 2); P1 -= MouseX * 20; P2 -= MouseY * 0.5; window_mouse_set(window_get_width() / 2, window_get_height() / 2); direction = P1; image_angle = direction; GML (DRAW) d3d_set_projection(x, y, z, x + cos(P1 * pi / 180), y - sin(P1 * pi / 180), z + P2, 0, 0, 1); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 Chodzi mi o to że mam widok z oczu bohatera. Który patrzy na myszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 No to coś takiego chyba jest właśnie. Tylko ja miałem jeszcze zdefoniowaną zmienną "z". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 27 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2010 spoko zdefinuje ja saobie :) Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi