Gość Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Witam :) Mam pytanie. Otóż, piszę bibliotekę do GMa i jest w niej funkcja, która pobiera tekst od użytkownika, następnie szuka okna z takim tytułem i zwraca jego uchwyt. I teraz tutaj leży problem. W jaki sposób można go zwrócić do GMa, aby następnie na nim operować? (Chodzi mi o inne funkcje w bibliotece). Celem tej biblioteki jest operacja na oknach. Pozdrawiam :) E: Pobieranie uchwytu to po prostu funkcja FindWindow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 mając HWND (uchwyt okna) rzutujesz go na double i tak go zwracasz do GMa, odczytując robisz odwrotnie do GM: double gmhandle = (double)(int)handle; z GM: HWND handle = (HWND)(int)gmhandle; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 A dlaczego trzeba używać także int? Bo właśnie na samym double wywala błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 majac double (liczba zmienno-przecinkowa) rzutujemy ja pierw na int (liczba calkowita) a dopiero potem na uchwyt, ktory jest bodajze typedefem inta lub dworda, co mnie dziwi ogolem ze nie traktuje go jak inta, wiec stad ten int jako typ posredni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Aha, tak czy siak - dzięki :) E: A jednak nie. W czym innym teraz problem leży. EndTask używa Windows.h . Ja mam go załączonego a wywala: error C3861: 'EndTask': identifier not found Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 to proste: uzywasz slowa EndTask zanim zaincludowales plik windows.h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 No właśnie nie, bo w pierwszej linijce pliku mam #include <windows.h>. Dopiero później jest użyta ta funkcja. It may be altered or unavailable in subsequent versions of Windows. O ile mi się zdaje, to tutaj jest napisane, że może nie działać na niektórych wersjach Windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi